Bataclan viert tienjarig bestaan met peepshow en museum

Het prettig gestoorde collectief van Cirq, dat voor de tiende keer zijn interactieve programma Bataclan op de Gentse Feesten viert, doet dat dit jaar met onder meer een peepshow en een museum. De organisatie stelde haar programma ongevraagd voor in de inkomhal van het Gentse S.M.A.K.
BELGA/MAETERLINCK

Cirq kocht recent het decor van een failliet gegane Gentse peepshow: een ronddraaiende schijf met schuiframen waar bezoekers geld in steken om te blijven kijken. "Het gaat om de laatste peepshow uit Vlaanderen en Nederland, we willen het concept peepshow als cultureel erfgoed behouden", verduidelijkt Xavier Cloet (Cirq) het opzet. Het collectief zoekt momenteel allerlei artiesten, mooie vrouwen, een herder en een beenhouwer die konijnen leert villen. "De peepshow is voor jong en oud, het aanbod varieert afhankelijk van de uren", zegt Cloet. Cirq ziet de Gentse Feesten als een auditie en technische test, want met de "peepshow 2.0" willen ze tijdens 2016-2017 door Europa trekken.

Thema dit jaar is "de jubilee", het publiek mag zich verwachten aan de beste acts van de afgelopen tien jaar, aangevuld met enkele nieuwigheden. Wie de stok vangt krijgt 365 biertjes mee naar huis, ook het "buisrecord" van 370 onderbroeken moet verbroken worden en onder meer discobar Van Gheluwe werd aangezocht. Er zijn ook freakshows, onder meer met Techno Tom, een gehandicapte artiest die een Zwitsers zakmes uitbeeldt. Elke avond wordt een glazen kunstwerk als B&B verhuurd, wie in de slaapruimte zit, ziet niets van de buitenwereld, omgekeerd wel.

Het prettig gestoorde collectief van 120 creatievelingen slaagde er in het verleden in aandacht te trekken met de meest uiteenlopende acts. Zo werden online sekszoekers via een chatroulette letterlijk in hun blootje gezet, konden kinderen in een kist gefotografeerd worden of werd de zedenpolitie door het parket naar Circus Vangheluwe gestuurd.

Bataclan is een soort inleeffestival, wie er echt voor vreest om even ongewild en ongevraagd in de schijnwerpers te staan, gaat er beter niet naar toe.

Bataclan gaat dit jaar niet door in het heraangelegde parkje aan de Willem De Beersteeg, daar komt een tentoonstelling met "secundaire objecten" van Cirq, maar wel op de parking van de Arteveldehogeschool in dezelfde straat.