Chinezen kopen drie keer meer Belgische peren

De perensector heeft dit seizoen zijn omzet in China verdrievoudigd. Dat is bekendgemaakt tijdens het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan China. Voor onze fruittelers heeft de Chinese markt een deel van het omzetverlies in Rusland goedgemaakt.
Nicolas Maeterlinck

“Wij voeren sinds vier jaar peren uit naar China”, zegt Erik Champagne van de Belgische fruitveilingen, die in het kielzog van de koning is meegereisd naar China. “Dit seizoen, dat begonnen is in september, is de hoeveelheid verdrievoudigd ten opzichte van het vorig seizoen.” Concreet gaat het om een 4,5 à 5 miljoen kilogram peren en in heel Azië gaat het om 8 miljoen kilogram.

Dat er meer peren zijn verkocht aan China “heeft natuurlijk ook te maken met de Russische boycot van Europees fruit”, zegt Champagne. “Daarmee wordt een gedeelte van het verlies opgevangen, maar niet volledig.” De sector ziet China als belangrijke groeimarkt en hoopt de komende jaren er nog meer peren te verkopen.