Een op de acht vrachtwagens en bussen niet veilig genoeg

Een op de acht vrachtwagens en bussen die vorig jaar uit het verkeer geplukt zijn voor een controle, was niet veilig genoeg. Dat blijkt volgens de kranten van Mediahuis uit een controle van 8.574 trucks door de FOD Mobiliteit.

Er werden ernstige gebreken vastgesteld bij exact 12,6 procent van de gecontroleerde voertuigen. Het gaat vooral om defecte koplampen (37 procent), slechte remmen (20 procent), een slecht chassis (18 procent) en versleten banden (7 procent).

Aan sommige voertuigen is de schade zo ernstig dat ze niet opnieuw de baan op mogen. Ze moeten dan eerst ter plaatse worden hersteld of naar een herstelplaats worden gesleept.

"Het bewijst toch dat ze nodig zijn, die controles op de openbare weg, naast de vaste, periodieke controles", zegt Koen Peeters van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) aan VRT Nieuws. "Men doet daar in ieder geval al het nodige."

Het cijfer is wel lichtjes gedaald ten opzichte van het jaar voordien, geeft Peeters nog mee. Toen voldeed 14 procent van de gecontroleerde vrachtwagens en bussen niet aan de normen.