Franse minister: "Uber is illegaal en moet worden verboden"

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is voor een verbod op de private taxidienst Uber, maar geeft toe dat een verbod enkel kan via gerechtelijke weg. Cazeneuve ontving gisteren vakbondsvertegenwoordigers van de taxisector en liet na het onderhoud optekenen dat "UberPOP een illegale dienst is, die verboden moet worden." De blokkades van de professionele chauffeurs nemen af.

Woedende Franse taxichauffeurs klagen over oneerlijke concurrentie en hebben in verschillende Franse steden blokkades opgeworpen. Ze kregen een onderhoud met Cazeneuve, die wel oren had naar hun argumenten.

Cazeneuve zei dat de private taxidienst UberPOP illegaal is en moet worden verboden, maar dat het aan het gerecht is om zo'n beslissing te nemen. De vakbonden die de Franse professionele taxichauffeurs vertegenwoordigen reageerden tevreden, maar waren het oneens over het feit of de blokkades nu helemaal moeten verdwijnen of niet.

Op sommige plaatsen zijn de blokkades inmiddels verdwenen, zoals aan de Parijse luchthavens en stations. Toch blijft nog een 40 tal volhouden op belangrijke verkeersknooppunten.

De blokkades werden gisteren op verschillende plaatsen gewelddadig en er was ook schade. 70 voertuigen werden beschadigd en 7 politiemannen raakten gewonden. Er zijn 10 personen opgepakt.