Homohuwelijk is legaal in de hele Verenigde Staten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft met vijf tegen vier stemmen bepaald dat mensen van hetzelfde geslacht in heel het land het recht hebben om te trouwen. Momenteel zijn er nog 14 staten in de VS waar het homohuwelijk verboden is.

In een historische beslissing bepaalde het Hof dat de Amerikaanse grondwet vereist dat de staten het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht erkennen.

Verschillende staten definiëren het huwelijk als een verbintenis tussen man en vrouw en verboden daarom homohuwelijken. Ze erkennen ook de homohuwelijken die in andere staten zijn gesloten niet. Door de uitspraak van het Hooggerechtshof zullen deze staten hun wetgeving nu moeten aanpassen.

De Amerikaanse president Barack Obama is opgetogen over de uitspraak en noemt die een grote stap in de richting van gelijkheid. "Homo- en lesbische koppels hebben nu het recht om te trouwen, net zoals iedereen anders. #LiefdeWint", twitterde de president.