IS valt troepen aan in oosten van Syrië

In het noordoosten van Syrië heeft de terreurgroep IS opnieuw aanvallen uitgevoerd op de stad Hasakeh. Tegelijk is bekend dat er bij eerdere aanvallen in Kobane 164 doden zijn gevallen. IS wil met die aanvallen de nederlagen van de voorbije weken goedmaken.

Vandaag hebben zelfmoordterroristen van IS aanslagen uitgevoerd in en nabij het gebouw van de Syrische geheime diensten in Hasakeh, een grote stad in het noordoosten van het land. Daarbij zouden een aantal gevangen IS-strijders bevrijd zijn en vielen er tientallen doden. Het gebouw zou ook grotendeels verwoest zijn.

De Syrische regering heeft alle inwoners van Hasakeh opgeroepen om de wapens op te nemen tegen IS dat sommige delen van de stad al in handen heeft. Andere delen van Hasakeh zijn in handen van de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Nog vandaag is bekendgemaakt dat er bij de recente aanvallen van IS tegen de stad Kobane 164 doden zouden zijn gevallen. Daar zou nog altijd gevochten worden tussen de Syrische Koerden en IS. In de buurt zouden 20 Koerdische burgers zijn vermoord door IS, maar dat dorp is nadien weer heroverd door de Syrische Koerden.

Met de aanvallen tegen Kobane en Hasakeh wil IS de aandacht en druk wegnemen na recente nederlagen. Vorige week is de grensstad Tal Abyad veroverd door de Syrische Koerden en zijn nu ook in het binnenland opgerukt tot op 50 kilometer van Raqqah, de officieuze "hoofdstad" van IS. Het Syrische leger zou dan weer opgerukt zijn tot 10 kilometer van de woestijnstad Palmyra (Tadmur) die vorige maand in handen was gevallen van IS.