Katholiek Onderwijs Vlaanderen, een "ledenvereniging van scholen"

Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Dat is de nieuwe naam voor de koepel van katholieke scholen. "We willen ons nu meer presenteren als een ledenvereniging voor scholen en hun besturen", zegt topman Lieven Boeve. Een nieuwe naam gaat ook gepaard met een nieuw logo, vol symboliek.

De koepel van het katholiek onderwijs, het grootste onderwijsnet van Vlaanderen, gaat vanaf 1 augustus 2015 door het leven als Katholiek Onderwijs Vlaanderen. De oude naam, VKSO (Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs), werd amper nog gebruikt.

De nieuwe naam is het sluitstuk van een interne hervorming waarbij de koepel van het katholiek onderwijs zijn expertise nog efficiënter ter beschikking wil stellen van haar scholen, internaten en besturen. "Eerder dan een organisatie met scholen presenteren we ons vanaf nu als scholen die zich samen organiseren om te voorzien in hun vertegenwoordiging, ondersteuning en belangenbehartiging. Een ledenvereniging van scholen en hun besturen dus", zegt directeur-generaal Lieven Boeve.

Een nieuwe naam gaat ook gepaard met een nieuw logo met vier kleuren. En die hebben elk hun betekenis. "Paars staat voor inspiratie, de passie waarmee we aan onderwijs doen. Oranje staat voor innovatie, en daar zit ook het katholieke in. We willen het katholicisme op een nieuwe manier binnenbrengen, gastvrij en open voor iedereen. Groen, dat is duurzaamheid en frisheid, met jongeren werken voor de toekomst. En blauw, dat staat voor de klassieke traditie: wat goed is uit het verleden, nemen we ook mee", legt Boeve uit.