Kinderrechtencommissariaat krijgt trofee voor inspanningen woonwagenbewoners

Het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat heeft de Gouden Woonwagen gewonnen, een prijs die het Minderhedenforum om de twee jaar uitreikt voor personen of organisaties die zich inzetten voor de woonwagenbewoners.
Voorzitter Bruno Vanobbregen

Het Minderhedenforum vraag al langer aandacht voor de problemen waarmee woonwagenbewoners in Vlaanderen kampen. Zo is er bijvoorbeeld een nijpend gebrek aan standplaatsen en kampt de groep van zowat 2.600 woonwagenbewoners (van wie ongeveer 650 kinderen) met een imagoprobleem.

Volgens het Minderhedenforum "steekt het Kinderrechtencommissariaat zijn nek uit om de situatie van de kinderen te verbeteren". "Het Kinderrechtencommissariaat dringt aan op structurele oplossingen. Krachtig verdedigden ze daarom hun knelpuntennota ter zake in het parlement. De commissaris neemt het daadwerkelijk op voor deze gestigmatiseerde groep. Het commissariaat gaat ter plaatse en zoekt met alle betrokken partijen een oplossing voor de complexe problemen van woonwagengezinnen. Steeds met de rechten van de woonwagenkinderen voor ogen. Nu hopen ze hiermee het thema op de politieke agenda gezet te hebben", zo legt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum uit.