Kredietverleners willen Griekenland komende 5 maanden 15,5 miljard geven

De internationale en Europese instellingen die Griekenland van het broodnodige geld moeten voorzien, zijn bereid om het hulpplan de komende 5 maanden te verlengen voor een bedrag van 15,5 miljard euro. In ruil daarvoor moet Griekenland wel akkoord gaan met structurele hervormingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept de Griekse premier Alexis Tsipras op om dit "uitzonderlijk genereuze" bod te aanvaarden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie hebben het voorstel van het plan afgeleverd bij de eurogroep, dat zijn de Europese ministers van Financiën die met Griekenland tot een akkoord moeten zien te komen.

Concreet komt het erop neer dat de instellingen Griekenland nog zeker tot eind november 15,5 miljard euro willen lenen. 12 miljard komt van Europa, de rest van het IMF. Een deel van dat bedrag dat oorspronkelijk naar de banken zou gaan, zou nu rechtstreeks aan de Griekse overheid worden gegeven.

Bovenop de 15,5 miljard komt nog eens 1,8 miljard waarmee de Grieken volgende week een schuld aan het IMF moeten kunnen terugbetalen. Dat bedrag komt van een pot geld die nog geparkeerd staat bij de ECB, afkomstig van Grieks staatspapier.  Het geld kan al snel worden vrijgegeven als de Europese ministers van Financiën daarvoor groen licht geven. 

Tsipras weigert "ultimatums en chantages"

Het geld zal natuurlijk niet zo maar en in één keer worden gegeven. De instellingen willen dat Griekenland structurele hervormingen doorvoert: onder meer een verhoging van de btw en de verhoging van de pensioenleeftijd.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Griekse premier opgedragen om het bod te aanvaarden. "Een uitzonderlijk genereus bod" noemde Merkel het.

Tsipras zelf schuwde echter de sterke taal alweer niet. "Ik weiger om ultimatums en chantage te aanvarden. Dat zijn niet de waarden waarop de Europese Unie is gebouwd", klonk het.

Eurogroep morgen bijeen

Morgen komen de Europese ministers van Financiën om 14 uur in Brussel opnieuw bijeen om te onderhandelen over de hervormingen. Een ingewijde laat aan persagentschap Belga weten hoopvol te zijn. "Mijn inschatting is dat Griekenland en de instellingen het voor 90 procent eens zijn. Er zijn echt niet veel discussiepunten meer over."

Maar als de Griekse regering zou akkoord gaan met de hervormingen, dan wordt het voor Tsipras geen evidentie om die door het parlement in Athene te krijgen. Wellicht zal hij dan een beroep moeten doen op een wisselmeerderheid. De vorige Griekse premier Antonis Samaras heeft zich daarvoor al enigszins aangeboden. En dan komt er een regering van nationale eenheid in Griekenland.

Michel hekelt gesprekken binnen eurogroep

De Belgische premier Charles Michel hekelt intussen het feit dat de belangrijke gesprekken over Griekenland niet gevoerd worden door de Europese regeringsleiders zelf, maar door de ministers van Financiën.

"Ik vind het vreemd dat we gisteren meer dan zes uur gedebatteerd hebben over twee woordjes in de conclusies over de Europese migratiepolitiek, maar geen grondig debat konden voeren over een mogelijk probleem, de relatie van Griekenland tot de eurozone. Natuurlijk moet het debat technisch voorbereid worden, stelde Michel, maar "sommige leiders stoppen zich liever weg door het dossier door te schuiven".

Daarmee geeft hij kritiek op voornamelijk Duitsland dat wat dat betreft het been stijf houdt.