Kwabs kan afwezige Sam Smith niet doen vergeten

Kwabs speelde het voorprogramma van Sam Smith op diens recente tournee. De jonge Brit brengt net als Smith, die moest afzeggen voor Werchter door stemproblemen, soulvolle popmuziek, maar een gelijkwaardig alternatief is hij nog niet, zo bleek in de vooravond in Klub C.

Kwabena Sarkodee Adjepong, zo luidt zijn volledige naam. Dan is Kwabs een stuk eenvoudiger. In zijn jonge jaren was de nog altijd maar 25-jarige Brit de leadzanger van het prestigieuze National Youth Jazz Orchestra, maar na een talentenjacht op televisie en enkele succesvolle YouTube-covers (onder meer van James Blake) heeft hij zich volop op de popmuziek gestart.

Op Pukkelpop vorig jaar had Kwabs enkel ondersteuning van een akoestische gitaar en een keyboard, vandaag heeft hij een volledige band en backing vocals meegebracht. Hij opent sterk met "Wrong or right", maar zijn stem heeft wat tijd nodig om dreef te komen. De steun van de achtergrondzangeressen blijkt welkom in het eerste deel van de set.

Na enkele nummers komt de krachtige stem van Kwabs -want die heeft hij wel- meer op de voorgrond. De nummers zijn dansbaar, zomers en vermengen disco, pop, rock en soul. Ze zijn wel niet allemaal even sterk en de aandacht van het publiek zakt dan ook bij momenten weg.

Kwabs, die in september zijn debuutalbum uitbrengt, sluit af met zijn radiohit "Walk", die enthousiast wordt meegezongen door de goed gevulde Klub C. Nu heeft de Brit het publiek wel volledig mee en daar geniet hij duidelijk van. Wat meer songs van dat kaliber en het komt wel goed met Kwabs.