Liberalen vormen minderheidsregering in Denemarken

In Denemarken gaat de liberale partij alleen een minderheidsregering vormen. Coalitiegesprekken met andere centrumrechtse partijen zijn mislukt en dus zijn de liberalen tevreden met een regering op een wel erg smalle basis.

De centrumrechtse partijen hadden de recente verkiezingen gewonnen van de sociaaldemocraten van huidig premier Helle Thorning Schmidt. Er kwam dus een machtswissel, maar die is toch anders verlopen dan gedacht.

Zo zeggen de liberalen dat de coalitiegesprekken met drie andere centrumrechtse partijen mislukt zijn. Ze willen dus alleen een minderheidsregering vormen die steunt op slechts 34 van de 179 zetels in het Deense parlement.

Er was vooral spanning tussen de liberalen en de Deense Volkspartij. Die laatste is een rechts-populistische groepering die sceptisch staat tegenover de EU en migratie afwijst.

De liberale leider Lars Lokke Rasmussen wordt dus de nieuwe premier. Hij was eerder al premier in Denemarken.

Meest gelezen