N-VA Denderleeuw verzet zich niet langer tegen onbestuurbaarheid

De Denderleeuwse N-VA zal geen procedure meer opstarten tegen de tweede onbestuurbaarheid die gisteren door SP.A, CD&V en een onafhankelijk raadslid werd uitgeroepen. De partij die de burgemeester leverde in Denderleeuw, zal daardoor binnenkort op de oppositiebanken belanden.

Begin november riep coalitiepartij CD&V, samen met oppositiepartij SP.A en een onafhankelijk raadslid, de onbestuurbaarheid van de gemeente uit. Een bemiddelingspoging van de gouverneur draaide op niets uit maar de onbestuurbaarheid werd aangevochten door N-VA en de zaak was hangende voor de raad van state.

Gisteravond riepen CD&V, SP.A en een onafhankelijk raadslid een buitengewone gemeenteraad samen om het raadsbesluit over de onbestuurbaarheid van november in te trekken en opnieuw de onbestuurbaarheid vast te stellen, onder meer gestaafd met elementen van de afgelopen maanden. Door die beslissing komt de procedure voor de raad van state tegen de onbestuurbaarheid van november, zonder voorwerp te zitten.

N-VA besliste vandaag echter om niet langer tegen die tweede onbestuurbaarheid van gisteravond te vechten, in het belang van Denderleeuw en haar inwoners, zegt de lokale afdeling in een mededeling. "Al maanden storten CD&V en SP.A onze gemeente in chaos en blokkering", zegt voorzitter Johan Duyck namens de afdeling. "De gevolgen voor onze scholen, het gemeentepersoneel, de kinderopvang, onze verenigingen, zijn stilaan rampzalig. Voor de N-VA is het genoeg geweest."

N-VA haalt uit naar CD&V en SP.A

De partij haalt uit naar CD&V en SP.A. "Voor de N-VA primeert altijd het algemeen belang. Het is daarom dat wij aan politiek doen, niet voor de postjes of voor de macht. Helaas kan dit niet gezegd worden van CD&V en SP.A die het nodig vonden om maandenlang de chaos te organiseren op de kap van onze inwoners."

Met de beslissing zal de partij naar de oppositiebanken verwezen worden, eens de minister de onbestuurbaarheid vaststelt. "Deze beslissing was voor het afdelingsbestuur en onze mandatarissen niet eenvoudig. De voorbije maanden hebben zij zich dag en nacht ingezet om in de mate van het mogelijke onze gemeente verder te besturen."