Obama tegen "chaos die vuurwapens in VS veroorzaken"

Tijdens de uitvaart van een predikant die onlangs vermoord werd bij een racistische schietpartij in South Carolina, heeft president Barack Obama nog eens uitgehaald naar de massale aanwezigheid van wapens in de Verenigde Staten. Hij mengde zich ook in de discussie rond de oorlogsvlag van de zuidelijke staten in de Burgeroorlog.

Amerika is nog altijd in shock na de bloedige schietpartij waarbij een jongeman negen zwarte mensen vermoordde in een kerk in Charleston in de zuidelijke staat South Carolina.

Bij de begrafenis van de zwarte predikant Clementa Pinckney in Charleston was president Barack Obama een opgemerkte gast. Hij was niet enkel aanwezig, maar hield ook een lange toespraak die de aanwezigen beroerde.

"Verblind door haat, kon de schutter de goedheid van predikant Pickney niet zien als een man van God die geloofde dat er betere tijden op komst waren", zei de president.

Obama ging ook de controverse rond de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika of zuidelijke staten tijdens de Burgeroorlog (1861-1865) niet uit de weg.

"Het is niet die vlag die aanzet tot moorden, maar we hebben te lang het leed genegeerd dat die vlag veroorzaakt heeft", aldus Obama. De vlag weghalen voor het parlement van South Carolina zou erkennen dat de reden waarom de zuidelijke soldaten gevochten hebben -het behoud van de slavernij- geen goede zaak was", aldus de president.

Obama viel ook opnieuw hard uit naar de soepele wapenwet in de VS die volgens hem tot chaos geleid heeft. Tijdens zijn ambtsperiode heeft Obama herhaaldelijk gepoogd om het bezit van vuurwapens aan banden te leggen, maar ondanks de talrijke bloedige schietpartijen, is dat nooit gelukt door het verzet van een erg invloedrijke wapenlobby. 

De president besloot zijn toespraak door de hymne "Amazing Grace" te zingen, eerst alleen, daarna met de andere aanwezigen.