Religieus fascisme, maar anders dan Al Qaeda

Onze collega Rudi Vranckx ziet een verband tussen de vier aanslagen van vandaag. Hij ziet ook een nieuw, meer diffuus en moeilijker te bestrijden terrorisme als vorm van religieus fascisme, dat minder gecentraliseerd is dan vroeger bij Al Qaeda.

Vier aanslagen op één dag (Frankrijk, Tunesië, Koeweit en Somalië) is veel en wellicht te veel om toeval te zijn, ook al heeft de terreurgroep IS er slechts één van opgeëist. 

Midden-Oosten-kenner Rudi Vranckx ziet verbanden tussen de vier aanslagen; opeising of niet. Het is vrijdag, dus gebedsdag voor de moslims, de vastenmaand ramadan is begonnen en het "kalifaat" van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) is één jaar oud. 

Bovendien had de woordvoerder van IS via de sociale media opgeroepen om van deze ramadan "een maand van rampspoed voor de ongelovigen" te maken. Dat past in de strategie van IS die verschilt van de voorganger Al Qaeda die veel centralistischer was georganiseerd met grote aanslagen die van bovenaf werden bevolen.  

IS pakt het anders aan, aldus Rudi Vranckx, en werkt via oproepen via internet of sociale media, waarbij dan vaak "lone wolfs" of geradicaliseerde gekken op het idee komen om aanslagen uit te voeren. Onze samenleving is open en vrij kwetsbaar en één schutter op een strand kan veel doden maken.

"Voedingsbodem fascisten weghalen"

Dit soort terrorisme is dus moeilijker te bestrijden dan de grootschalige operaties van Al Qaeda zoals 9/11 in de Verenigde Staten, de aanslagen in Madrid, Bali of Londen, die nu grotendeels geschiedenis zijn.

Veel van die filialen van Al Qaeda scharen zich nu onder de vlag van IS. De aanslagen zoals in Sousse zijn dan wellicht wel bevolen door of Al Qaeda en ook Al Shabaab in Somalië scharen zich nu achter IS.

Vranckx merkt op dat we IS nu al een jaar bombarderen en dat 15 jaar "boots on the ground" (in Afghanistan en Irak bijvoorbeeld) het terrorisme ook niet echt bedwongen hebben.

Militair ingrijpen is nodig, maar er is meer nodig. Volgens Vranckx is het erg belangrijk om de voedingsbodem voor dergelijk religieus fascisme te doen opdragen. Voor veel moslims is de ramadan een "feest van vrede" merkt hij op.