Slachtoffer aanslag Frankrijk was werkgever van de verdachte

In Saint-Quentin-Fallavier bij Lyon is een auto ingereden op een fabriek waar industrieel gas wordt geproduceerd. Bij de explosie die daarop volgde, vielen 2 lichtgewonden. Op de plaats van de aanslag werd ook een onthoofd lichaam aangetroffen. Het gaat om de werkgever van de man die na de feiten werd gearresteerd. Vier verdachten zijn gearresteerd.

Rond 10 uur vanmorgen ramde een auto de hekken rond het bedrijf Air Products in Saint-Quentin-Fallavier, ten zuidoosten van Lyon in het departement Isère. De wagen reed in op enkele gasflessen en dat veroorzaakte een zware ontploffing.

Op de beelden van de bewakingscamera's is te zien hoe de bestuurder daarna uitstapte en een gebouw op het terrein binnendrong. Daar probeerde hij enkele andere gasflessen open te draaien. De man was nog ter plekke toen de brandweer aankwam. Enkele brandweermannen hielden hem in bedwang tot de komst van de politie.

Onthoofd lichaam

Op de bewakingsbeelden is eveneens te zien hoe de auto vóór het binnenrijden van het fabrieksterrein stopte bij het hekken en er iets aan bevestigde. Politieagenten troffen daar na de feiten een onthoofd lichaam aan. Het hoofd van het slachtoffer was gewikkeld in een doek met Arabische opschriften en aan het fabriekshek opgehangen. De Franse media die politiebronnen citeren, hebben het over een macabere mise-en-scène.

Het slachtoffer is intussen ook geïdentificeerd. Het blijkt een lokale bedrijfsleider te zijn die tegelijk ook de werkgever was van de man die na de feiten werd gearresteerd. Het bedrijf van het slachtoffer leverde regelmatig aan de gasfabriek.

Verdachte geen onbekende voor het gerecht

De vermoedelijke dader is kort na de feiten gearresteerd. Het gaat om een man geboren in 1980, afkomstig uit Saint-Priest, een voorstad van Lyon. Hij had een vlag met Arabische inscripties en zou bij aankomst van de brandweer "Allah is groot" geroepen hebben. Nu weigert hij echter om te praten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, die naar de plaats van de aanslag is afgereisd, is de man geen onbekende voor het gerecht.

In 2006 en 2008 is een dossier tegen hem geopend, niet wegens criminele feiten maar omdat hij radicaliseerde en omdat hij contacten zou gehad hebben met de salafistische beweging. Ook tussen 2011 en 2014 werd hij door de Franse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden door contacten met salafisten in Lyon. De woning van de man is doorzocht, zijn echtgenote en een derde persoon zijn verhoord. Buren van de man reageerden ontzet op het nieuws van de aanslag en schreeuwden "Dit is niet de islam!".

De Franse politie heeft ook een tweede man aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij kort voor de aanslag verkenningstochten maakte rond het bedrijf. Daarnaast zijn ook nog de echtgenote van de hoofdverdachte en zijn zus gearresteerd. Het gerecht is een onderzoek gestart voor moord en poging tot moord door een terreurorganisatie.

Werknemers in shock

Air Products is een Amerikaans bedrijf, er wordt vloeibare lucht verwerkt. Maar volgens lokale politica Joëlle Huillier op de zender BFMTV waren er vooraf geen bedreigingen tegen het bedrijf geweest. “Daarom zijn we ook heel erg geschrokken, want aanslagen gebeuren altijd elders, zoals in grote steden, maar niet in een logistieke zone op het platteland.”

De werknemers van het bedrijf verkeerden na de feiten in shock. Sommigen onder hen waren getuige van de aanslag. 40 tot 50 personeelsleden zijn meteen na de feiten geëvacueerd en kregen opvang in een zaaltje in de naburige gemeente Verpillière.

Veiligheidsmaatregelen verhoogd

President François Hollande heeft om 13 uur het Europees overleg in Brussel verlaten om terug te keren naar Parijs. Hij legde voor zijn vertrek nog een verklaring af waarin hij onder meer zei dat er geen enkele twijfel over bestaat dat het om een terroristische aanslag gaat.

De aanslag is een nieuwe klap voor Frankrijk, zes maanden na de aanslagen in Parijs die het leven kostten aan 17 mensen. In heel het land is geschokt gereageerd. Premier Manuel Valls kondigde meteen na de aanslag aan dat de veiligheidsmaatregelen rond alle gevoelige sites in de regio Lyon worden verhoogd. Intussen is de staat van "verhoogde waakzaamheid" uitgebreid naar de hele regio Rhône-Alpes en dat voor een duur van drie dagen.