SPOILER ALERT: "Actie van Luc zal nog serieuze gevolgen hebben"

De seizoensfinale van “Thuis” –volgens sommigen het grootste staatsgeheim van de afgelopen weken– is zonet onthuld. De kijkers blijven echter met veel vraagtekens achter. Gaat Luc dood? En is dokter Geert wel degelijk overleden? Marleen Merckx licht voor ons een tipje van de sluier. “We zijn nog niet van de miserie af.”

“Het is hier precies een beetje de IKEA”, verwelkomt Marleen Merckx ons op de set van "Thuis". Ze leidt ons maar al te graag rond langs de decors die ze al 20 jaar kent. “Je moet eens letten op de ongelooflijke evolutie: zo was de keuken van Frank en Simonneke een van de eerste decors. De G-plek is dan weer een van de recentste”, aldus Merckx. “De G-plek”, gniffelt een medewerker. “Ja, zo noemen wij het gemeenschapshuis van de jonge personages altijd”, lacht Merckx.

Na onze wandeling langs de living van Frank en Simonneke, de werkplek van De Kabouters en de keuken van de Zus & Zo, houden we halt bij de familie Bastiaens waar Merckx plaatsneemt op de sofa van Marianne. “Het moet rond Kerstmis 1995 zijn geweest dat de eerste aflevering van “Thuis” op antenne kwam”, begint Merckx. “Zelf had ik auditie gedaan voor de rol van Rosa (nu gespeeld door Annick Segal), maar uiteindelijk hadden ze een gastrol voor mij. Zo werd Simonneke een van de laatste veroveringen van Frank Bomans.”

Hét seizoen van Simonneke: twee grote verhaallijnen

Het voorbije seizoen was volgens vele kijkers -terecht- het seizoen van Merckx. “Voor Simonneke was een grote verhaallijn even geleden, ze kabbelde de laatste jaren wat mee op de andere verhaallijnen. Nu kreeg ik grote verhaallijnen en dat was fijn, daar heb je eten en drinken aan.”

De verhaallijn rond haar “verloren dochter” Sam kwam overigens helemaal van Merckx zelf. “Dat had te maken met het feit dat Jef Hoogmartens, die Franky speelde, uit de serie stapte. Het is altijd interessanter om in een gezin met meerdere personen te spelen, zo dus dacht ik: “Wat als Simonneke nu eens een tienerzwangerschap had gehad?””

Tussen Simonneke en Sam zat het nog maar net goed, of Simonneke kreeg al een nieuwe "schok" te verwerken. Zo kregen de kijkers woensdag te zien hoe Franky zich uitte als transgender. “Ik vond het heftig om te spelen op een bepaald moment.” Hoe ze dat uiteindelijk heeft aangepakt, vertelt Merckx hieronder.

"Kijker wist dat er iemand roet in het eten zou gooien"

De meer dan een miljoen kijkers keken al wekenlang uit naar de seizoensfinale die vanavond op de buis kwam. Ook in die aflevering stond Simonneke centraal; haar jubileum met Frank moest en zou  worden gevierd. Met een striptease van Frank én Toon leek de toon alvast goed gezet. “Maar de kijker wist ook wel dat er roet in het eten zou worden gegooid. In “Thuis” durven de dingen wel al eens over een moeilijker pad te lopen.”

Hoe het nu verder moet met Luc, dat is pas vanaf september in de huiskamers te zien. “Het verknoeien van het feest zal nog heel lang worden meegenomen in het volgende seizoen. Dat gaat nog heel verstrekkende gevolgen hebben.”

"Er zal nog veel geskypet en gebeld worden"

Ook Franky’s verhaal is bijlange nog niet uitverteld. “Franky heeft nu wel zijn plannen aangekondigd maar gaat hij ze ook verderzetten?”, blijft Merckx mysterieus. “Er zal nog veel gebeld en geskypet worden. Hier begint het verhaal pas."

Daarnaast hoopt Merckx dat er in het nieuwe seizoen een verzoening komt tussen Simonneke en haar moeder Yvette. “Dat hoop ik van harte want ik zie Yvetje heel erg graag en ik kan alleen maar hopen dat Simonneke haar zal vergeven.”

Wie weet brengt een (achter)kleinkind hen wel dichter bij elkaar. Want de “verloren dochter” van Simonne is in de soap al enkele maanden zwanger. Iets waar Merckx eerst geen rekening mee had gehouden...