SPOILER ALERT: "Ik zeg jullie geen vaarwel, maar tot ziens. In een ander leven"

Dokter Geert is niet meer. Na tien jaar is het personage uit "Thuis" in de seizoensfinale neergestoken en aan zijn verwondingen overleden. In een filmpje bedankt acteur Peter Rouffaer de kijkers. "Ik hoop dat jullie dokter Geert niet te snel zullen vergeten."
© VRT 2008 - Bart Musschoot

Het was een verrassende plotwending in de seizoensfinale van "Thuis" vanavond: dokter Geert is dood, bezweken aan een messteek uitgedeeld door Marianne (of zo lijkt het toch). Na tien jaar verdwijnt het personage uit de reeks. Al die tijd was het acteur Peter Rouffaer die aan de statige dokter gestalte gaf.

"Na tien jaar neem ik met spijt in het hart afscheid van dokter Geert, van de "Thuis"-ploeg en vooral van de "Thuis"-kijkers", zegt hij. "Zij zijn het beste publiek dat een acteur zich kan indenken: ontzettend trouw, heel warm en ontzettend vriendelijk en dankbaar." In een bijhorend filmpje richt hij zich rechtstreeks tot hen: "Ik hoop dat jullie dokter Geert niet te snel zullen vergeten."

"Dokter Geert was een man op wie je kon bouwen"

"De rol van dokter Geert was oorspronkelijk maar “begroot” op zes maanden", zegt "Thuis"-producent Wim Janssen. "Maar door de manier waarop Peter het personage gestalte gaf - het personage stond er echt meteen - werd dokter Geert een blijver."

"Dokter Geert was een man op wie je kon bouwen. Een man die bovendien tegengewicht gaf aan Marianne: hij was streng en volhardend, maar handelde toch ook met veel liefde en tederheid, zelfs al maakte ze het hem niet gemakkelijk."

"We willen Peter ongelooflijk bedanken voor zijn inzet voor THUIS. Bij elk fictieprogramma vertrekken er af en toe personages, maar helaas betekent dat voor het productieteam ook telkens dat we afscheid moeten nemen van een fijne en toegewijde collega. We wensen Peter ontzettend veel plezier en succes met alle projecten waar hij in de toekomst zijn schouders onder zet."

Het verhaal van dokter Geert

Het is intussen bijna tien jaar geleden dat dokter Geert Smeekens voor het eerst het doktershuis binnenwandelde, als tijdelijke vervanger van dokter Ann De Decker. De strenge, principiële dokter met militaire achtergrond botste meteen met Marianne, de vrouw des huizes. Zij vond hem maar een stijve hark.

Niettemin groeit dokter Geert snel uit tot een vaste waarde in de praktijk, ook als Ann al lang is teruggekeerd. Geert en Marianne beginnen elkaar langzaamaan te appreciëren. Wanneer Geert ontdekt dat hij een dochter heeft, Sandrine, maar haar niet veel later weer verliest, zijn Ann en Marianne er om hem op te vangen. Ook poetsvrouw Nancy verovert een speciale plaats in het leven van dokter Geert. Nancy kijkt naar hem op. En wanneer ze bevalt van haar dochtertje Britney, wordt hij de trotse peter.

Jarenlang hangt er een romantische spanning in de lucht tussen Geert en Marianne, maar ze zijn allebei te koppig om eraan toe te geven. Tot Claire, de zus van Marianne, verschijnt. Het klikt meteen tussen Geert en Claire en plots leert Marianne een andere, veel lossere kant van Geert kennen. Met pijn in het hart ziet ze hoe haar zus een relatie start met de man die zij al jaren liefheeft. Marianne schiet in actie en verklaart eindelijk haar liefde voor Geert. Ze trouwen in 2009 en delen jarenlang lief en leed.

Aan dat geluk kwam onlangs een einde, toen Marianne dacht dat Geert iets te maken had met de verdwijning van Emma. Een onherstelbare vertrouwensbreuk, die ervoor zorgt dat Geert niet langer met Marianne kan samenleven. Marianne doet nog enkele wanhopige pogingen om hem terug te winnen, maar tevergeefs.

Geert vindt troost en niet veel later ook een nieuwe liefde bij Hélène. Marianne vindt Hélène helemaal geen goede partij voor Geert en start uit wraak een langdurige en vooral pijnlijke echtscheidingsprocedure. Voor Geert is Marianne een afgesloten hoofdstuk, maar dat valt Marianne veel moeilijker. Tot op het laatste moment blijft ze vechten voor hun liefde...

© VRT
© VRT 2012
© VRT