The Barn te klein voor Alt-J, Alt-J te groot voor The Barn

De overduidelijke vaststelling: The Barn is te klein voor Alt-J en Alt-J is te groot voor The Barn. Tot ver buiten de tent stonden de festivalgangers vanavond aan te schuiven voor de Britse band, die opnieuw een ijzersterk maar voor de fans wellicht weinig verrassend concert speelde.

Alt-J is op korte tijd heel groot geworden. En dat blijft toch wel verrassend, want ze maken niet de meest evidente muziek. Complexe, gelaagde puzzelwerkjes zijn het, een mengeling van folk, pop, rock en elektro. En van hun podiumprésence zal het ook niet komen, want de Britten laten vooral de muziek voor zich spreken en nemen genoegen met een rol in de achtergrond.

Wie niet in de tent raakt op Werchter heeft overigens een probleem, want buiten hangen er geen schermen of extra geluidsversterking. Jammer, die keuze begrijpen we toch niet goed. Halverwege het concert komt er wat ruimte vrij in The Barn voor wie staat aan te schuiven. Dat heeft vooral te maken met de verzengende hitte binnen -en dan overdrijven we geenszins- en niet met de set van Alt-J.

Het vertrek van bassist en mede-oprichter Gwil Sainsbury heeft blijkbaar geen sporen nagelaten. Alt-J blijft een uitstekende liveband die amper op foutjes te betrappen valt. Wij noteren in het eerste deel zeer knappe versies van “Something good” en “Dissolve me”. Opvallend ook dat de fans ondanks het grillige karakter van de muziek vaak hele lappen tekst moeiteloos meezingen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is uiteraard de hymne “Matilda” van debuutalbum “An awesome wave”.

Het podium van The Barn waadt in een warme gloed, die geregeld van kleur wisselt. De band gebruikt ook sobere visuals en lichteffecten om de muziek kracht bij te zetten. Van het jongste album “This is all yours” valt het bezwerende “Every other freckle op. Afsluiter is “Breezeblocks”, dat na enkele minder toegankelijke songs de sfeer erin brengt en de massa nog een laatste keer laat meezingen: “I love you so, I love you so”.

Voor wie er in Vorst Nationaal bij was, of voor wie Alt-J de voorbije jaren op de zomerfestivals aan het werk heeft gezien, waren er wellicht weinig verrassingen. Maar wie maalt daarom? Wij zijn heel benieuwd welke richting de band nu gaat uitslaan.