Vakbonden Delhaize niet blij met bonussen voor management

De vakbonden bij de winkelketen Delhaize willen op de ondernemingsraad volgende week meer uitleg krijgen over de bonussen voor enkele topmanagers die meegewerkt hebben aan de fusie met de Nederlandse groep Ahold. Dit klinkt bijzonder wrang voor de werknemers, luidt het.

De Tijd schreef vanmorgen dat een handvol topmanagers uitzicht heeft op "een miljoenenbonus"  dankzij de deal met Ahold. Concrete bedragen noemt de krant niet, Delhaize evenmin. Er zijn wel beloningen, zegt de winkelketen, maar op twee voorwaarden: de fusie moet helemaal rond zijn én de aandeelhouders moeten ermee akkoord gaan. Dat laatste moet gebeuren op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van volgende week.

De vakbonden verslikten zich in hun koffie bij het nieuws over de bonussen en willen dat er op de aandeelhoudersvergadering volgende week een woordje uitleg gegeven worden. Bonussen van enkele miljoenen uitdelen, dat klinkt bijzonder wrang voor de werknemers van Delhaize, klinkt het.

"Begin deze week was er het nieuws van de monsterboetes na de veroordeling voor prijsafspraken, dan de aankondiging van de fusie met Ahold die gepaard gaat met 350 miljoen euro aan eenmalige kosten, nu de bonussen... En dat terwijl de werknemers fors hebben moeten inleveren. Het lijkt alsof de weg naar de fusie geplaveid is ten koste van het personeel", zegt Veerle Verleyen van de vakbond LBC.

Delhaize kondigde vorig jaar een grootschalige saneringsplannen aan, met heel wat banenverlies en 14 supermarkten die mogelijk zouden sluiten. De directie benadrukte na de aankondiging van de deal met Ahold dat de afspraken in het kader van de herstructurering gegarandeerd blijven.