Vlaamse regering pakt spijbelen strenger aan

De Vlaamse regering gaat een spijbelambtenaar aanstellen. Die moet helpen om het spijbelen op school tegen te gaan en daarmee vermijden dat jongeren zonder diploma de middelbare school verlaten.

Het probleem is niet nieuw. In Vlaanderen verlaat 12 procent van de jongeren vroegtijdig de schoolbanken. In steden ligt dat cijfer nog hoger. Vaak gaat het om jongeren die voordien al problematisch spijbelgedrag vertoonden.

In het secundair onderwijs is 2,3 procent van de leerlingen problematisch afwezig of meer dan 30 halve dagen op een jaar. Acht op de tien van die leerlingen slagen niet op het einde van het schooljaar.

"We zien dat er echt een groot verband is tussen jongeren die vaak spijbelen en een jaar school verliezen en dan ook zonder kwalificatie plots van school verdwijnen. Om die vroegtijdige schooluitval aan te pakken, moeten we dus iets doen aan dat problematisch spijbelgedrag", zegt minister van Onderwijs Crevits.

Sneller ingrijpen

De Vlaamse regering komt met een breed plan bestaande uit 50 actiepunten. Zo is het de bedoeling dat scholen korter op de bal spelen bij problematische afwezigheden. Bedoeling is dat scholen al vanaf de eerste dag problematische afwezigheid kunnen optreden (bv. door de ouders of het CLB aan te spreken). In de toekomst zal iemand ook geregistreerd worden als problematisch afwezig vanaf 15 halve dagen in plaatsen van 30 halve dagen afwezigheid. Door die strengere regels hoopt de minister ook het luxeverzuim rond schoolvakanties terug te dringen. De Vlaamse regering stelt een spijbelambtenaar aan om het nieuwe beleid te stroomlijnen.

Het plan maakt ook duidelijk de brug naar werk. Jongeren die de schoolbanken vroegtijdig verlaten, vallen nu nog vaak tussen de mazen van het net en hebben het later extra moeilijk om een job of een opleiding te vinden. Om die jongeren sneller op te sporen en opnieuw richting, opleiding of werk te begeleiden, zullen de databanken van onderwijs en van de VDAB gekoppeld worden.

Meest gelezen