Voormalige Kaupthing-toplui krijgen celstraf voor beursmanipulatie

Acht leidinggevenden en kaderleden van de vroegere grootste bank van IJsland, Kaupthing, zijn door een rechtbank in Reykjavik veroordeeld omdat ze de beurskoers van de bank hadden gemanipuleerd. Later stortte het financiële systeem van het land helemaal in.

Volgens de rechtbank namen de toplui rechtstreeks deel aan, of gaven ze hun akkoord voor, aankopen van Kaupthing-aandelen met als bedoeling de koersdaling te milderen. De manipulatie eindigde met het faillissement van Kaupthing in oktober 2008, op hetzelfde moment dat concurrenten Landsbanki en Glitnir omvielen.

De zwaarste straf was voor Ingolfur Helgason, die de leiding had over de IJslandse tak van Kaupthing. Hij kreeg een celstraf van 4,5 jaar. De voormalige topman van de zakenbank, Bjarki Diego, kreeg 2,5 jaar cel en de vroeger voorzitter van de bank, Sigurdur Einarsson, 1 jaar. Die laatste liep wel al een celstraf van 4,5 jaar op in een andere zaak, waarbij hij verzwegen had dat een investeerder uit Qatar 5,1 procent van Kaupthing had opgekocht met geld geleend van diezelfde bank.

Door het faillissement van Kaupthing in 2008 konden ook duizenden Belgische spaarders maandenlang niet aan het centen die op rekeningen stonden bij het Luxemburgse filiaal van de bank.