VRT onderzoekt toekomstig aanbod uitzending voor derden

Nu de uitzendingen door levensbeschouwelijke derden vanaf 2016 verdwijnen, bekijkt de VRT op welke manier de aandacht voor levensbeschouwelijke strekkingen in het aanbod kan worden geïntegreerd. Dat heeft Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Karin Brouwers.
THE ASSOCIATED PRESS2013
(archieffoto)

Minister Gatz maakte eerder al bekend dat hij een punt zou zetten achter de uitzendingen van levensbeschouwelijke derden op de openbare omroep. De erkenningen van de verschillende verenigingen lopen eind 2015 en worden niet verlengd. Bedoeling is om de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen te integreren in de algemene programma's van de VRT.

Volgens minister Gatz is er intussen herhaaldelijk overleg geweest met de levensbeschouwelijke verenigingen en met de VRT. Dat overleg loopt nog en de knoop is nog niet doorgehakt. Maar volgens Gatz lagen er wel al verschillende scenario's op tafel. "Sommige daarvan al realistischer dan andere", aldus Gatz.

Gatz: "Zo is er sprake van een gezamenlijk extern productiehuis vanuit de levensbeschouwelijke derden, van een gezamenlijke productie van het aanbod van levensbeschouwelijke derden en van de eigen productie door de VRT met een programmaraad samengesteld uit levensbeschouwelijke derden die de VRT daarbij zouden kunnen assisteren. Er zijn zeker nog varianten mogelijk. Daarmee wil ik zeggen dat er een debat is geopend om concreet na te gaan hoe we dit het best kunnen verankeren, niet alleen in de nieuwe beheersovereenkomst maar ook in de programmatie van de VRT."