Zeker 37 doden bij aanslag tegen hotels in Tunesië

Bij een schietpartij op een strand van twee toeristische hotels in de Tunesische badstad Sousse zijn minstens 37 doden en 36 gewonden gevallen. Volgens Tunesische media zouden er ook Belgen bij de slachtoffers zijn, maar Buitenlandse Zaken kan dat nog niet bevestigen. Het staat wel vast dat 4 Belgen gewond zijn geraakt. De dader van de aanslag is door de politie gedood.

Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken opende een gewapende man op het middaguur het vuur op toeristen die op het strand in het gehucht Port el Kantaoui, nabij Sousse, lagen te zonnen. Twee hotels geven uit op het strand, een ervan is het Impérial Marhaba, dat deel uitmaakt van de Spaanse RIU-keten.

4 Belgen gewond, mogelijk ook doden

Volgens het ministerie zijn zeker 37 mensen om het leven gekomen. Officiële bevestiging over de identiteit van alle slachtoffers is er nog niet. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft wel al laten weten dat er zeker 5 Britten onder de dodelijke slachtoffers zijn.

Sousse is een populaire badplaats in het oosten van Tunesië, waar behalve Europeanen ook veel Tunesische gasten komen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat het - gezien de islamitische vastenmaand - vooral om buitenlandse toeristen gaat. Volgens Tunesische media zou het vooral om Britten en Duitsers gaan.

In een van de twee hotels logeerden ook 51 landgenoten. Volgens Tunesische media zouden er ook Belgen bij de slachtoffers zijn, maar ons ministerie van Buitenlandse Zaken kan dat nog niet bevestigen. Wel staat vast dat 4 Belgen gewond geraakt zijn.

Dader verborg wapen in parasol

De dader is door de veiligheidsdiensten gedood. Het gaat om een Tunesische student die niet bekend was bij de politie. Volgens de Tunesische minister van Veiligheidsaangelegenheden had hij zich vermomd als badgast en had hij zijn wapen in een parasol onder zijn arm verstopt. "Aangekomen op het strand heeft hij het vuur geopend."

Eerder was sprake van een tweede dader naar wie de politie op zoek was, maar later op de dag werd gezegd dat er maar één dader was.

"Toeristen verlieten in ijltempo het strand"

Een Britse hotelgast die zich op honderd meter van de schietpartij bevond, zei dat hij lawaai hoorde, "als van voetzoekers", en dat er kort nadien een explosie volgde. Nog volgens de Brit vluchtten de toeristen daarop allemaal in ijltempo van het strand weg.

"In ons hotel kregen we de raad om ons in onze kamers op te sluiten, en pas nadien naar de lobby te komen", aldus Gary Pine aan Sky News.

Verhoogd alarm sinds vorige aanslag

In maart vielen islamitische militanten het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis aan. Daarbij vielen 22 doden, onder wie ook een Belgische vrouw. Sindsdien geldt er een verhoogd terreuralarm in Tunesië.

Telefoonnummer Buitenlandse Zaken

De FOD Buitenlandse Zaken heeft twee lijnen geopend om de families van landgenoten die zich in Tunesië bevinden, in te lichten. Het gaat om 02/501.40.01 (Franstalig) en 02/501.40.00 (Nederlandstalig).

Negatief reisadvies

Intussen heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Tunesië bijgesteld naar negatief. Dat betekent dat alle reizen naar het land zijn afgeraden.