"Beslissing tast geloofwaardigheid Eurogroep aan, mogelijk permanent"

De beslissing van de eurogroep om het Griekse hulpprogramma niet te verlengen zodat Griekenland een referendum over een hervormingsprogramma kan organiseren, zal de geloofwaardigheid van diezelfde eurogroep ernstig aantasten. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zaterdag gezegd. Hij blijft erbij dat de onderhandelingen met de instellingen resultaat hadden kunnen opleveren. De beslissing van de eurogroep om het Griekse hulpprogramma niet te verlengen zodat Griekenland een referendum over een hervormingsprogramma kan organiseren, zal de geloofwaardigheid van diezelfde eurogroep ernstig aantasten. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gezegd. Hij blijft erbij dat de onderhandelingen met de instellingen resultaat hadden kunnen opleveren.

Volgens eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem trok de Griekse regering zelf de stekker uit de onderhandelingen met de Europese Commissie, de ECB en het IMF toen ze vrijdagavond haar referendum aankondigde. Het heeft daarom geen zin in te gaan op de vraag van Athene om het programma met minstens een paar dagen of weken te verlengen, beslisten de achttien overige eurolanden.

Varoufakis ziet het anders. Als het programma minstens tot 5 juli was verlengd, wanneer het referendum over het laatste voorstel van de instellingen zou plaatsvinden, hadden de onderhandelingen kunnen blijven doorgaan. Meer zelfs: "We hadden een beter akkoord kunnen bereiken en hadden misschien wel ons negatief advies kunnen ombuigen in een positief advies", aldus Varoufakis. Waarschijnlijk zouden de meeste Grieken het Europese voorstel wel aanvaard hebben.

"De weigering van de eurogroep om ons verzoek tot een verlenging van het programma te steunen voor enkele dagen of weken zal zeker de geloofwaardigheid van de eurogroep schaden als democratische unie van partnerlanden", zei Varoufakis tijdens een persmoment. "Ik ben bang zelfs permanent."