"En ja, ik heb iets stouts gedaan"

De ietwat opgetrokken schouders, het schaapachtige lachje, de bril achteloos hangend in het polotruitje. De arrestatiefoto van acteur Hugh Grant in juni 1995, nadat hij tijdens een seksdaad in zijn auto betrapt was met een prostituee, sprak boekdelen: Grant wist dat hij in de problemen zat. Toch bleek zijn sekssessie met Divine Brown achteraf eerder een zegen dan een vloek. De acteur reageerde op de Amerikaanse televisie met de nodige Britse flegmatiek en zijn filmcarrière schoot als een pijl de hoogte in.

Het was in ieder geval groot nieuws, in de zomer van 1995. Van sekstapes met celebrities was toen nauwelijks sprake, dus dergelijk smeuïg voorval konden zelfs serieuze nieuwsmedia, waar ook ter wereld, niet aan zich laten voorbijgaan.

De toen 34-jarige Grant veroorloofde zich op die bewuste 27 juni 1995 een verzetje met een prostituee, die hij in de buurt van Sunset Boulevard, Los Angeles (VS), opgepikt had. Deze voerde haar taak blijkbaar zo goed uit -voor 60 dollar, zo zou achteraf blijken-, dat Grant zelfs zijn voeten niet onder controle kreeg en het rempedaal afwisselend wel en niet induwde. Toen de politie het flikkeren van het stoplicht opmerkte, was het snel gedaan met de pret in Grants BMW.

Journalist Benjamin Svetkey, die Grant enkele uren voor zijn ontmoeting met Divine Brown nog interviewde, keek begin vorig jaar terug op het incident op nieuwswebsite The Independent : "Mijn eerste reactie was dat Grants gedrag erg laakbaar was. Hij had niet alleen zijn eigen carrière, maar ook die van anderen op de meest domme manier in gevaar gebracht. Ook al kon Chris Columbus (regisseur van de bioscoopfilm "Nine months" die op het punt stond in première te gaan in de VS, nvdr) zelf het incident relativeren door me te zeggen: "Gelukkig heeft hij het niet met een dier gedaan." Dat dit zijn carrière zou overleven, dat was op dat moment hoogst twijfelachtig. Ik dacht dat dit hem zou breken voor de rest van zijn leven. Ik vreesde dat hij door de media zou afgemaakt worden."

Maar wie gedacht had dat Grant zich "na deze vernedering", zoals vele nieuwsmedia het incident omschreven, zou wegsteken en in een donker hoekje zou gaan zitten huilen, kwam bedrogen uit. Hij zocht bewust tv-praatprogramma’s op, om op zijn eigen, gereserveerde Britse manier, het voorval te duiden.

Vooral zijn optreden in "The tonight show" van Jay Leno leek in één veeg de spons te halen over alles wat gebeurd was. Grant: "Het is niet makkelijk een antwoord te geven op de vraag wat gebeurd is. Ik krijg voortdurend nieuwe ideeën, er worden almaar psychologische analyses van het voorval gemaakt. Van "Ik zat onder de stress", "Ik viel van de trap", "Ik voelde me eenzaam" en zo meer. Het zou stom zijn om me achter zo’n argumenten te verbergen."

"Het leven leert je wanneer je iets goeds doet en wanneer je iets stouts doet. Wel, ik heb iets stouts gedaan. Bovendien, vergeleken met de problemen die anderen hebben, valt dit nog wel mee."

Dat het publiek Grant maar al te graag terug in de armen sloot, bleek uit het succes van "Nine months", die midden juli 1995 in première ging. De film werd wereldwijd een kassucces en maakte van Grant wat uiteindelijk na "Four weddings and a funeral" de bedoeling van deze film was: een heuse Hollywood-ster.

Niet alleen Grant, ook Divine Brown, wist het nodige voordeel uit hun ontmoeting te halen. Zij verkocht haar verhaal aan de meest biedende en dat leverde haar, naast gastoptredens op evenementen, al snel miljoenen op. Of zoals Daily Mail in juli 2007 besloot: "Zij zorgde voor de meest lucratieve 60 dollar-smoes in de geschiedenis."

Brown liet zich in een interview met Daily Mail in ieder geval ontvallen dat Grant, volgens haar, alvast "a really good time" gehad had, die 27e juni 1995.

lees ook