"Verontrustend wat hier gebeurt"

In veel Griekse steden staan lange wachtrijen aan de banken. De mensen proberen blijkbaar massaal hun geld van hun rekeningen te halen nu bekend geraakt is dat de regering een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor het land. Volgens het financiële persbureau Bloomberg zouden vandaag zeker 500 van de meer dan 7.000 geldautomaten in Griekenland leeggehaald zijn. De regering heeft de bevolking vanmorgen al tot "kalmte" aangemaand.

Sommige bankfilialen die normaal op zaterdag open zijn, blijven vandaag -niet toevallig- dicht. Voor de banken die wel open zijn én voor de geldautomaten in de steden staan tientallen mensen in rijen aan te schuiven. Ze lijken het zekere voor het onzekere te nemen nu er nog steeds geen oplossing is voor het dreigende bankroet van Griekenland. Onder de wachtenden zijn veel gepensioneerden. Ze willen hun pensioen dat net gestort is, meteen in contanten ontvangen.

"Ik ben hier om het geld van mijn moeders pensioen te innen voor de automaten geen geld meer hebben", verklaart een van de wachtenden. "Het is heel verontrustend wat hier gebeurt, mensen hebben geen idee van wat het nu eigenlijk is waarover ze moeten stemmen (in het door premier Tsipras aangekondigde referendum over het reddingsplan, nvr). Dit is de laatste nagel aan de doodskist van Griekenland."

Twee hooggeplaatste Griekse bankverantwoordelijken hebben volgens het financiële persbureau Bloomberg verklaard dat zeker 500 van de meer dan 7.000 geldautomaten in het land vandaag leeggehaald zijn. Sommige banken zouden maandag ook niet meer kunnen opengaan tenzij de Griekse centrale bank hen extra noodleningen geeft. Een woordvoerder van de centrale bank laat weten dat er alles aan gedaan wordt om het systeem van geld te bevoorraden.

"Geldophalingen zijn momenteel niet mogelijk"

Een geldautomaat in de Griekse stad Thessaloniki met de boodschap dat er geen geld meer is om af te halen:

"Burgers hoeven niet bezorgd te zijn"

Sinds het extreemlinkse Syriza begin dit jaar de verkiezingen won, hebben de Grieken al miljarden euro's van de bank gehaald. Velen zijn bang dat hun land de eurozone uit moet en ze proberen op de valreep hun spaargeld veilig te stellen.

De regering maande de Griekse burgers vanmorgen tot kalmte. Minister van Defensie Panos Kammenos benadrukte daarbij nogmaals dat de banken hun deuren gewoon openhouden. "Burgers hoeven niet bezorgd te zijn."

Het Griekse parlement stemt overigens vannacht over het voorstel van premier Alexis Tsipras om op 5 juli een volksraadpleging te organiseren. De ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, gaan straks eerst opnieuw in overleg over de Griekse schuldencrisis.