Dader aanslag Tunesië is 23-jarige die nog nooit Tunesië verliet

De dader van de bloedige aanslag in de Tunesische badplaats Sousse is een 23-jarige student die nooit eerder het land heeft verlaten. Hij was ook niet bekend bij de politie en de veiligheidsdiensten. "Iedereen staat voor een raadsel", zegt VRT-journalist Steven Decraene ter plaatse.

Gisterenmiddag opende een gewapende man het vuur op toeristen die op een strand lagen te zonnen in Sousse. De dader had zich vermomd als badgast en had zijn wapen verstopt in een parasol onder zijn arm. De man werd gedood door de veiligheidsdiensten.

Volgens de Tunesische premier Habib Essid gaat het om Seifeddine Rezgui, een 23-jarige student die niet bekend was bij de overheid of de veiligheidsdiensten. Hij zou Tunesië ook nooit verlaten hebben. Dat betekent dat hij ook niet naar Syrië is gegaan om eventueel met extra training terug te keren.

De jongen is wel opgegroeid in een arme streek, waar heel wat radicale moskeeën zijn. Tunesië heeft ondertussen ook beslist om 80 moskeeën die niet onder staatscontrole staan te sluiten.

"Iedereen staat dan ook voor een raadsel", zegt VRT-journalist Steven Decraene ter plaatse. "Er komt nu een grondig sporenonderzoek om na te gaan of de dader al dan niet alleen handelde."

IS?

Eerder vandaag hadden aanhangers van de terreurgroep IS via Twitter de aanslag opgeëist. In het bericht wordt meegedeeld dat "een soldaat van het kalifaat" een aanval heeft gepleegd op een "walgelijk oord van prostitutie, ondeugd en ongelovigheid".

De meeste slachtoffers waren afkomstig uit "landen van de "kruisvaardersalliantie die in oorlog is met het kalifaat", zo klinkt het nog. De authenticiteit van de boodschap kon nog niet geverifieerd worden.

Bij de aanslag kwamen al zeker 38 mensen om het leven, onder wie 1 Belg.