Dotan doet Werchter daveren met "Home", maar beklijft niet

Dotan heeft The Barn letterlijk laten daveren met megahit "Home". Maar dat maakt er nog geen onvergetelijk optreden van, daarvoor beklijven de songs van de Nederlander te weinig en hamert hij te veel op dezelfde nagel.
Sven Michiels - Photography

Dotan is de artiestennaam van de Nederlands-Israëlische singer-songwriter Dotan Harpenau. U kent hem ongetwijfeld van de megahit "Home", die in Nederland de soundtrack werd van de collectieve rouw na de ramp met vlucht MH17.

Een ander bekend nummer, "Hungry", zit al vroeg in de set en krijgt de handen een eerste keer op elkaar in de tent. Die staat afgeladen vol en heus niet alleen met jonge bakvissen. "Ik heb er altijd van gedroomd om hier te staan als Nederlander", zegt een enthousiaste Dotan. Met "Diamonds in our boats" heeft hij overigens ook een nieuw nummer meegebracht. Dotan kampte eerder deze week met stemproblemen, maar daar is niets van te merken.

Er wordt goed meegezongen in de tent, onder meer bij "Fall". Wat echter al snel opvalt, is dat de songs van Dotan fel op elkaar lijken: een akoestisch gitaarlijntje, invallende trommels, meerstemmige zang in de refreinen en veel oh-oh-oh's. Hetzelfde "trucje" komt heel vaak terug. Dan hebben wij onze singer-songwriters toch liever wat rauwer en minder afgeborsteld.

Afsluiter "Home" is wel indrukwekkend. Een meer dan terechte hit: melancholisch, meeslepend en opzwepend tegelijk. Iedereen zingt mee en de tent davert op en neer. Dotan wandelt nog even tussen de eerste rijen van het publiek en kan dan tevreden vertrekken.