ECB vergadert morgen over Griekenland

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de situatie in en rond Griekenland scherp in de gaten. De bank laat weten dat het ECB-bestuur op een gepast moment zal vergaderen over de Griekse situatie. Naar verluidt vindt dat overleg morgen plaats.

In de eerste plaats zal de bank zich moeten buigen over de kwetsbare positie van de Griekse banken. Die worden overeind gehouden met noodsteun van de Griekse centrale bank, die alleen met toestemming van de ECB kan worden verleend.

Sinds de linkse Syriza-partij begin dit jaar aan de macht kwam, hebben de Grieken tientallen miljarden euro's van de bank gehaald. Velen zijn bang dat hun land de eurozone uit moet en ze proberen op de valreep hun spaargeld veilig te stellen.

Afgelopen weken verhoogde de ECB keer op keer het bedrag dat via zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) aan de banken kan worden verstrekt. Die noodsteun is echter niet onomstreden en kan worden gestaakt als minstens twee derde van de 23 bestuurders van de ECB dat wil.

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann, die een van die bestuurders is, zei vorige maand al dat de steun volgens hem in strijd is met Europese regels. De Duitse krant Handelsblatt meldde deze week dat inmiddels zes ECB-bestuurders tegen de steun zijn.
Ingewijden voorspelden de afgelopen tijd dat de ECB de steun in ieder geval zou doorzetten zolang er sprake is van een hulpprogramma van de eurolanden en het IMF voor Griekenland. Maar dat programma eindigt dus dinsdag.

De Griekse regering heeft intussen al laten weten dat ze nauw zal blijven samenwerken met de ECB en de Griekse centrale bank om de stabiliteit van de banken te verzekeren. Dat heeft vicepremier Yanis Dragasakis via twitter laten weten.