Een van twee ontsnapte gevangenen in VS gedood

Een van de twee "uiterst gevaarlijke" gedetineerden die begin deze maand op spectaculaire wijze konden ontsnappen uit een hoogbeveiligde gevangenis in de Amerikaanse staat New York, is gedood door de politie. De tweede ontsnapte gevangene is nog voortvluchtig.

Het leken scènes uit de Amerikaanse reeks "Prison break": twee gevangenen die via een gat in een stalen muur en via tunnels uit een zwaarbewaakte gevangenis ontsnappen. Toch was het begin deze maand realiteit in de Clinton Correctional Facility in de Amerikaanse staat New York. Richard Matt (49) zat een celstraf van 25 jaar uit voor ontvoering, moord en diefstallen, David Sweat (35) had levenslang gekregen voor de moord op een politieman.

De politie startte onmiddellijk een klopjacht naar de twee "uiterst gevaarlijke" criminelen waarbij mensen noch middelen geschuwd werden. De bevolking werd opgeroepen om alle mogelijke informatie te melden die naar de gedetineerden zou kunnen leiden, en daar werd massaal op gereageerd. Volgens de politie is het een van die tips die nu tot een doorbraak geleid heeft.

Vrijdag onderzochten speurders een tip over Matt die mogelijk gezien was in de bossen rond Chasm Falls in de staat New York. De politie kon de man lokaliseren in het plaatsje Malone, op een zestigtal kilometer van de gevangenis waaruit ze ontsnapt zijn. Vermoedelijk wilde hij van daar de grens met Canada oversteken. Er volgde een schietpartij, waarbij Matt om het leven kwam.

"Onze wens is natuurlijk altijd om hen levend in te rekenen", zegt inspecteur van de New York State Police Joseph D'Amico, die mee het onderzoek leidt. Volgens hem werd Matt doodgeschoten omdat hij de bevelen van de agenten niet opvolgde.

Zijn kompaan, de 35-jarige David Sweat, is nog altijd voortvluchtig.