Graffitikunstenaars leven zich (met toestemming) uit op Antwerpen-Centraal

Twintig graffitikunstenaars krijgen dit weekend van spoorbeheerder Infrabel de kans om hun creativiteit te benutten op een muur van het station Antwerpen-Centraal. Eén treinspoor is voor de veiligheid afgesloten.

"Het gaat om een muur die er nogal grijs en grauw uitzag en waar nogal wat scheldwoorden en tags opstonden", zegt woordvoerder Thomas Baeken. "Dat is een beetje vuil. Nu willen we er een kunstwerk van maken, want elke dag rijden hier heel veel treinen voorbij met passagiers die binnenkort op een mooie muur kunnen uitkijken."

De graffitikunstenaars komen uit heel Vlaanderen. "Ik neem zelf vaak de trein naar Antwerpen en het is fantastisch dat ik voorbij mijn eigen werk ga kunnen rijden", zegt Klaas Van der Linden uit Gent. "Het gebeurt vaak dat je je eigen werk nooit meer ziet, maar dit is een toplocatie."

Volgens Van der Linden is Antwerpen de enige stad in Vlaanderen waar graffiti nog leeft. "Waar ik woon, in Gent, is het redelijk doods als het op graffiti aankomt. De coole plekken in Antwerpen staan na een tijdje gegarandeerd vol. Niet dat ze er hier meer voor openstaan, maar het gebeurt gewoon. Ook illegaal natuurlijk."