Griekenland krijgt geen noodhulp meer

De ministers van Financiën van de eurozone weigeren het hulpprogramma voor Griekenland te verlengen. Dat heeft Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem laten weten. Griekenland krijgt dus geen uitstel voor zijn geldproblemen. De Griekse minister Varoufakis heeft de vergadering verlaten, de andere ministers hebben verder vergaderd om te bekijken hoe het verder moet.
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.

De Eurogroep moest beslissen of ze de Grieken opnieuw uitstel van betaling zouden geven. Want nu dinsdag al moet Griekenland een lening terugbetalen aan het IMF. En een akkoord over nieuwe noodsteun kan er tegen dan niet zijn omdat premier Tsipras een referendum wil organiseren. Een referendum waarbij hij aan de Grieken wil vragen of ze akkoord gaan met de besparingsvoorstellen van de geldschieters. Vandaar de Griekse vraag om het hulpprogramma met een maand te verlengen.

Maar de ministers zijn daar dus niet op ingegaan. Gisteren had de Eurogroep een ultiem voorstel op tafel gelegd om het programma met vijf maanden te verlengen en een bedrag van 15,5 miljard euro ter beschikking te stellen, maar in ruil moet Griekenland dan echt wel werk maken van structurele hervormingen, zoals een aanpassing van het pensioenstelsel en een verhoging van de btw. Maar daar wil de Griekse regering niet van weten.

De voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem liet aan het begin van de vergadering weten teleurgesteld te zijn in het feit dat de Grieken een referendum willen organiseren. "De Griekse regering heeft blijkbaar de laatste voorstellen van de schuldeisers van tafel geveegd en op basis van die negatieve beslissing voorgesteld om een referendum te organiseren."

Eurogroep zonder Griekenland

De vergadering van de Eurogroep liep dan ook op een fiasco uit. Na afloop gaven de 18 ministers, dus zonder Griekenland, een verklaring uit waarin ze stelden dat dat de Griekse regering met haar initiatief voor een referendum de facto het voorstel van de Commissie, de ECB en het IMF verworpen heeft, vooral omdat ze ook aankondigde een negatief advies te zullen formuleren.

"We moeten besluiten, hoe jammer het ook is, dat het programma dinsdagnacht zal aflopen.Dat was de laatste dag voor een akkoord",  zei voorzitter Dijsselbloem.

Hij liet ook weten dat de Eurogroep zonder Griekenland meteen opnieuw zal bijeenkomen. "Wij zullen onmiddellijk voort vergaderen om de volgende stappen te bekijken die we moeten nemen want we willen de sterkte en de geloofwaardigheid van de eurozone behouden", zei Dijsselbloem.

"Griekenland blijft in de eurozone"

Na afloop van de vergadering sloot Dijsselbloem niet uit dat de onderhandelingen met de Grieken worden hervat. De deur staat open, zei hij. Niet wij zijn weggelopen van de onderhandelingen, maar de Grieken.

"We benadrukken dat het aflopen van het akkoord met Griekenland (...) maatregelen van de Griekse regering vereist om de stabiliteit van het Griekse financieel systeem te vrijwaren", zegt de Eurogroep in een verklaring (die niet werd goedgekeurd door de Griekse delegatie). Europa en het IMF willen daartoe technische assistentie verlenen.

Als de situatie dat vereist, is de eurogroep bereid opnieuw te vergaderen, "in het belang van Griekenland als lid van de eurozone". De eurogroep, zeggen de achttien ministers van Financiën, is bereid Griekenland en zijn bevolking te assisteren en te steunen.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei dat de eurozone er alles gaat aan doen om te beletten dat het stopzetten van de hulp aan Griekenland tot een "besmetting" zou leiden. Griekenland gaat de volgende dagen moeten afrekenen met grote problemen, aldus Schäuble, maar het blijft wel een lid van de eurozone.

Dat is ook de mening van de Franse minister van Financiën Michel Sapin. "Het lot van Griekenland is het om lid te blijven van de eurozone. Geen enkel land wil dat het land uit de euro stapt".