Huiszoeking bij Gentse familie in onderzoek "De rechtvaardige rechters"

Het gerecht heeft ruim een week geleden een huiszoeking gehouden bij een Gentse familie in het onderzoek naar het gestolen paneel "De rechtvaardige rechters" van het "Lam Gods". Het paneel werd niet teruggevonden.

De huiszoeking vond volgens Het Nieuwsblad plaats bij familie van hoogleraar en N-VA-politicus Matthias Storme. Het is niet duidelijk of het om dichte of verre familie van een de politicus gaat. In een reactie aan VRT Nieuws noemt hij de insinuatie "krankzinnig". Volgens hem liggen vooral anonieme getuigenissen aan de basis van de huiszoeking.

Het Gentse parket benadrukt dat een onderzoeksrechter huiszoekingen kan laten uitvoeren, aangezien anderhalf jaar geleden een nieuw gerechtelijk onderzoek naar de verdwijning werd geopend. Over de recente huiszoeking wil het parket geen commentaar kwijt. "Dit behoort absoluut tot het geheim van het onderzoek", zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens.

Naar aanleiding van verklaringen van historicus Paul De Ridder, die van grondwetspecialist wijlen Robert Senelle te horen kreeg dat die onderhandeld zou hebben met een "vooraanstaande" Gentse familie, werd in het najaar van 2013 een nieuw gerechtelijk onderzoek geopend. "Als er tips zijn, dan worden die op de meest adequate manier nagetrokken. We proberen alles in het werk te stellen om het werk terug te vinden." Woordvoerster Serlippens zegt dat het evenwel niet meer opportuun is om daarvoor mensen te vervolgen, onder meer gezien de historische context.

De actie van de speurders staat los van de getuigenis van oud-bankdirecteur Jan Bosselaers, eerder deze week aan VRT Nieuws. Hij beweert dat de Kredietbank in de jaren '80 is benaderd door een advocaat die het paneel wilde verkopen voor 20 miljoen Belgische frank (500.000 euro).