Koeweit arresteert verdachten van betrokkenheid bij aanslag

In Koeweit zijn verschillende mensen gearresteerd die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de bomaanslag tegen een sjiitische moskee gisteren. Bij die aanslag kwamen 26 mensen om het leven, 227 mensen raakten gewond.

De dodelijke slachtoffers krijgen vandaag een staatsbegrafenis. De bevolking kan de volgende drie dagen zijn respect betuigen in de grote soennitische moskee. Dit wordt gezien als een gebaar van solidariteit met de sjiitische minderheid, waarop deze aanslag gemunt was.

De emir van Koeweit, sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, heeft al een bezoek gebracht aan de getroffen moskee. De aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist, die zichzelf opblies tijdens het vrijdaggebed in de moskee. Het was een van de ergste aanslagen in jaren in Koeweit en de eerste die in een moskee plaatsvond. De aanslag is intussen opgeëist door de moslimterreurgroep IS.

Volgens een ooggetuige was de moskee gevuld met 2.000 gelovigen toen de bom afging. "De zelfmoordterrorist was een jonge man, wellicht een twintiger", zegt Khalid al-Salih aan Reuters.

Ondertussen is de veiligheid rond de olie-installaties in Koeweit opgedreven.