Royal Blood snoeiharde wake-upcall voor Werchter

"We are back for some more Rock Werchter", zo sprak Mike Kerr de wei van Werchter toe vanmiddag. Royal Blood werd last minute aan de affiche voor donderdag toegevoegd, om de pijn van het afzeggen van Foo Fighters te verzachten. En vandaag mochten ze hun kunstje nog eens overdoen en dat deden ze met verve.
Foto: Royal Blood donderdag op Werchter

Mike Kerr en drummer Ben Thatcher creëren samen een wall of sound om van achterover te vallen, of zoals iemand op de wei het formuleert: "Zo met zijn tweeën maken die wel veel lawaai". Via een ingenieus gebruik van pedalen en versterkers laat Kerr zijn bas immers ook als gitaar klinken, of zeg maar: een hele batterij gitaren. Thatcher gaat dan weer als een gek tekeer op zijn drumstel.

"Figure it out", dat vooraan in de set zit, is meteen een bommetje, een wake-upcall voor alle festivalgangers die op dag 3 misschien liever nog een dutje zouden willen doen. Daarvoor bent u bij deze jongens aan het verkeerde adres, ze spelen snoeihard, alsof hun leven ervan afhangt.

"Het is heel fijn om terug te zijn", zegt Kerr even later. Tijdens "Little monster" valt nog maar eens op dat luide rock niet betekent dat de muziek niet meer melodieus kan zijn. En Kerr is dan ook nog eens gezegend met een mooie stem.

Later in de set doet ook "Ten tonne skeleton" het publiek helemaal uit de bol gaan. Er wordt geheadbangd dat het een lieve lust is en her en der haalt iemand een luchtgitaar boven. Voor het podium is een moshpit ontstaan. Tijdens een uitgesponnen solo van Kerr verlaat Thatcher het podium om door de middengang tot helemaal bij het publiek te lopen en even lief naar iedereen te zwaaien. Tijdens zijn spurtje terug naar het podium maakt hij in al zijn enthousiasme ook nog even een koprol. Royal Blood kwam, zag en overwon, niet 1, maar zelfs 2 keer.