Tunesische regering sluit tachtig moskeeën na aanslag

De regering van Tunesië gaat tachtig moskeeën sluiten die niet onder staatscontrole staan. Dat gebeurt naar aanleiding van de aanslag in de Tunesische badstad Sousse.
(Archieffoto)

De tachtig moskeeën zullen binnen een week dicht zijn, zo heeft de Tunesische premier Habib Essid aangekondigd. Hij beschuldigt de moskeeën ervan aan te zetten tot geweld.

Essid noemt de strijd tegen terrorisme een "nationale plicht" en riep de Tunesiërs op om de overheid te helpen. Sinds de afzetting van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 hebben radicale groeperingen in Tunesië aan invloed gewonnen. Het zijn vooral jonge jihadisten, ook Tunesiërs, die vanuit Libië het land binnenkomen die een probleem vormen.

Ondertussen heeft de Tunesische overheid de politiecontroles opgedreven. "Bij de douane zijn we bijvoorbeeld zeer streng gecontroleerd", zegt Mieke Strynckx, onze reporter ter plaatse. "We moesten de naam van ons hotel opgeven, we moesten zeggen waar we precies naartoe gingen, wat we precies gingen doen, van welk medium we waren."

Het leger wordt ingezet om archeologische sites en toeristenresorts te beschermen.

Zware klap voor Tunesië

Het getroffen hotel en de twee hotels ernaast in Sousse zijn zo goed als leeg op zit moment. De pers wordt er niet toegelaten. "We konden even over het hek piepen", zegt Strynckx. "Maar er was, behalve veel politie, niet zoveel meer te zien."

"Je ziet wel overal bussen met toeristen rondrijden", zegt ze. "De bussen pendelen tussen de hotels en de luchthaven, om de toeristen terug naar huis te brengen. Het lijkt er op dat iedereen hier echt weg wil." De lichamen van de mensen die de aanslag niet overleefden, worden naar Tunis gebracht. Van daaruit worden ze dan gerepatrieerd.

Voor Tunesië is deze aanslag een zware klap. De vrees is dat het toerisme nu volledig zal stilvallen, terwijl dit voor het land de belangrijkste bron van inkomsten is.