Vlaamse monteur mag meestemmen voor Oscars

Nico Leunen, de Vlaamse monteur van onder meer "The broken circle breakdown", "22 mei", "kid" en "Lost river", is bij de 322 filmprofessionals die dit jaar zijn uitgenodigd om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts en Sciences. Dat is de organisatie die beslist over de Oscars.

De Academy nodigt artiesten en filmbonzen uit die "zich hebben onderscheiden door hun bijdragen" aan de filmwereld. Er was de laatste maanden kritiek omdat vooral oude, blanke mannen over de Oscars beslissen. Er werden deze keer dan ook veel vrouwen en enkele Afro-Amerikanen geselecteerd.

"Meer dan ooit tevoren hebben onze verschillende afdelingen een zeer diverse lijst van filmmakers en artiesten samengesteld, en we kijken er naar uit om hun creativiteit, ideeën en ervaring aan onze organisatie toe te voegen", zegt Cheryl Boone Isaacs, voorzitter van de Academy.

Bekende nieuwe leden zijn onder anderen Elizabeth Banks, Benedict Cumberbatch, Heather Graham, Tom Hardy, Im Kwon-taek, François Ozon en Sergio Mendes.

Sinds 2003 wordt het aantal stemgerechtigde leden in de Academy onder de 6.000 gehouden. De 322 zijn dan ook de enige professionals die dit jaar een uitnodiging ontvangen.