"88.000 mensen beleven vier dagen feest van het jaar"

Rock Werchter-organisator Herman Schueremans is een gelukkige mens. De editie 2015 is tot dusver zonder noemenswaardige problemen verlopen en de weergoden waren het festival gunstig gezind. "We hebben 88.000 mensen per dag het feest van het jaar aangeboden", maakt Schueremans de balans op van Rock Werchter 2015.

Rock Werchter heeft dit jaar de weergoden helemaal mee. "Heel veel mensen vragen mij wat ik doe om zo een goed weer te hebben op het festival. Je weet wat dan de antwoorden zijn. Eieren dragen naar de Clarissen en een heel jaar je uiterste best doen voor het festival zodanig dat 88.000 mensen per dag het feest van dat jaar van hun leven kunnen krijgen", zegt Herman Schueremans in een interview met VRT Nieuws.

De editie 2015 werd bezocht door 150.000 verschillende mensen. "Zoals de voorbije jaren zijn er 67.500 combitickets en 20.500 dagtickets verkocht. Voor daar nog wat genodigden bij en je komt ongeveer op 150.000 mensen uit. Dat is een record", aldus Schueremans.

"Die records zijn er niet altijd om gebroken te worden. Als je ergens geraakt, moet je proberen altijd op dat niveau te blijven. Dat is soms moeilijker om ergens te geraken", weet de organisator van Rock Werchter.

"Het blijft onze ambitie om het festival elk jaar iets beter te organiseren, met meer comfort en luxe voor het publiek. Dat houdt ons scherp. We brengen de nieuwste technologieën met onder meer Proximus. We hebben ook vacuümvrije toiletten zoals op een vliegtuig. The Barn en Klub C zijn ook heel modern met airco en tribunes langs beide kanten voor 15.000 mensen."

Dave Grohl op stoel is een kleinkunstenaar

Voor het eerst in jaren hebben verschillende bekende acts afgehaakt voor het festival. Onder anderen Foo Fighters (beenbreuk Dave Grohl), Ben Howard (longprobleem) en Sam Smith (stemprobleem) zijn niet naar Werchter afgereisd.

"De voorbije tien jaar zijn we heel goed verwend, want elke act kwam. Dit jaar hadden we wat pech. Artiesten zijn ook maar mensen. Die kunnen ook ziek zijn. Onze eerste reactie na de beenbreuk van Dave Grohl van Foo Fighters was, dat lukt wel met een been in de plaaster. Maar als Grohl op een stoel moet zitten, is dat een kleinkunstenaar, geen rock-‘n-rollartiest", analyseert Schueremans.

"Faith No More en Royal Blood waren degelijk vervangers. Mensen met een ticket voor Foo Fighters kregen een flinke hap gitaarmuziek voorgeschoteld gekregen. Beide vervangingen waren meer dan goed geslaagd."

Waar Dave Grohl een ongeluk had in Zweden, ziet Schueremans andere oorzaken voor de annulering van Howard en Smith. "Sam Smith en Ben Howard zijn onlangs doorgebroken en ze leggen bijzonder veel druk op hun schouders en willen voortdurend optreden. Ze leggen iets te veel druk op hun schouders en hun stem wil niet altijd mee. Het zijn ook maar mensen", aldus Schueremans.

Files worden korter, behalve bij Jeroen Meus

Een opmerkelijke voltreffer op Rock Werchter is het worstenkraam van televisiekok Jeroen Meus.

"De files op de weide zijn korter geworden, behalve bij Jeroen Meus, wiens files langer zijn dan zijn worsten. Zijn worsten zijn nu al uitverkocht, als kleine middenstander moet hij nog leren. Ik denk dat Jeroen Meus hier volgend jaar opnieuw zal zijn, want waar Jeroen is, is het feest", besluit Herman Schueremans.