"Als Griekenland failliet gaat, is dat ook het faillissement van de EU"

Als Griekenland failliet gaat, dan is dat ook het faillissement van de Europese Unie. Dat vindt voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD), die benadrukt dat de verantwoordelijkheid van de afgesprongen onderhandelingen aan beide kanten ligt. "Dit is geen groot probleem. Dit is oplosbaar."

Gisteravond sprongen de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers af. De eurogroep wil het hulpprogramma van het land niet verlengen, zolang het niet akkoord gaat met de opgelegde hervormingen. Maar Griekenland wil zijn bevolking zelf laten beslissen of het al dan niet moet ingaan op die eisen, door een referendum volgende week zondag. Te laat, vindt de eurogroep, gezien Griekenland komende dinsdag al schulden moet terugbetalen aan het IMF.

"De verantwoordelijkheid van de afgesprongen onderhandelingen ligt aan beide kanten", zegt De Gucht in "De zevende dag". "Als je dit wil laten lukken, moet er een realistisch plan op tafel liggen. Dat was volgens mij niet het geval. Er zaten zaken in waarvan ik begrijp dat Griekenland daar niet mee akkoord kon gaan."

Het grote politieke moment is alleszins het referendum van volgende week zondag, volgens De Gucht. "Als er dan nog geen oplossing is, dan ziet het er niet goed uit. Dit is geen groot probleem. Dit is oplosbaar, maar niet met de regentenmentaliteit van sommige ministers van Financiën. Bovendien denkt het IMF (Internationaal Monetair Fonds, nvdr.) dat je een EU-land kunt aanpakken zoals een ontwikkelingsland. Zij hadden hier nooit bij betrokken mogen zijn."

Voor De Gucht is het alleszins duidelijk: "Als dit verkeerd loopt, dan is dat voor mij het bewijs dat de Europese Unie niet de nodige solidariteit, politieke wil en verstand heeft om deze zaak op te lossen. Als er een Grieks faillissement zou komen, betekent dat ook een faillissement van de Europese Unie. Als, want ik ben er niet zo van overtuigd dat dat gaat gebeuren. In de politiek kunnen zaken soms snel veranderen."

"Niet eerder gezien"

Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V) sprak eerder in "De zevende dag" andere taal. Zij vindt dat de Griekse regering een grote verantwoordelijkheid draagt in de mislukte onderhandelingen met de schuldeisers. "Ik vind dit een niet eerder gezien scenario. Eerlijk, vanuit Griekse kant is er op een vrij brutale manier onderhandeld."