"Autobestuurders, wees alerter voor motorrijders"

Op initiatief van de Federation Belge des Motards en Colere (FBMC) hebben enkele honderden motorrijders actie gevoerd in Brussel om bestuurders van wagens te sensibiliseren om meer alert te zijn voor motorrijders. Volgens FBMC-voorzitter Joe Vereecke namen 400 motorrijders deel aan de actie. De grote meerderheid was afkomstig uit Wallonië.
Scheire Willem
(archieffoto)

De actievoerders verzamelden aan het station langs de E19 in Ruisbroek en reden in groep naar Brussel. "Aan een vijftal kruispunten hebben we in totaal zo'n 5.000 flyers verdeeld met oproepen aan autobestuurders om beter op te letten tijdens het rijden. Vervolgens zijn we aan het standbeeld van Godfried Bouillon bloemen gaan neerleggen voor motorrijders die de dood vinden in het verkeer. Kruisvaarder Bouillon staat symbool voor de kruistocht die we voeren voor meer verkeersveiligheid", aldus Vereecke. De actie veroorzaakte heel wat verkeershinder.

Het aantal motorrijders dat sterft in een verkeersongeval in Wallonië is de afgelopen 4 jaar met 33 procent gedaald tot een zestigtal vorig jaar. "De oorzaak in meer dan de helft van de resterende dodelijke ongevallen is onoplettendheid bij bestuurders van wagens. Het gaat om mensen die tijdens het rijden bijvoorbeeld telefoneren of sms'en. Er zouden ongetwijfeld vele mensenlevens gered kunnen worden als weggebruikers wat meer respect zouden tonen", aldus Vereecke.