"Rekeningrijden geen taboe meer"

De SP.A is bereid om het taboe op een kilometerheffing voor personenwagens los te laten. Dat laat Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke verstaan in De Zondag. De maatregel moet wel gekoppeld worden aan investeringen in alternatieven zoals het openbaar vervoer.

"Ik vind dat dat niet langer een taboe mag zijn voor ons. Het mobiliteitsprobleem is te groot om hierover niet minstens grondig na te denken", aldus de kersverse fractieleider. "Ik vind dat een maatregel die iets doet aan het mobiliteitsprobleem en goed is voor de luchtkwaliteit, een goede maatregel is."

Dat de SP.A zich steeds verzet heeft, was vanuit een terechte bekommernis voor mogelijke asociale effecten, aldus Vandenbroucke. "Maar als wij de regeringspartijen vragen om zonder taboes naar de taxshift te kijken, dan mogen we zelf ook geen taboes hebben als het over mobiliteit gaat."

Een eventuele kilometerheffing hoort echter niet thuis in een loutere besparingslogica, zo trekt de SP.A'er wel nog een lijn in het zand voor mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). "Het openbaar vervoer wordt duurder, de dienstverlening wordt afgebouwd. Als je dat eerst doet, dan kan je daarna de mensen toch niet vragen om te betalen als ze met de wagen rijden", zo hekelt Vandenbroucke nog het beleid van Weyts.

Meest gelezen