Alabama Shakes hartverscheurend en verschroeiend in de Barn

De Amerikaanse band Alabama Shakes is in enkele jaren tijd een grote groep geworden en dat is ongetwijfeld vooral te danken aan de charismatische frontvrouw Brittany Howard, die zo'n ongelofelijk knappe, rauwe stem heeft. Daarmee kreeg ze het publiek in de Barn helemaal op haar hand.

Howard lijkt in Werchter wel niet echt gekleed op het weer. Ze staat op het podium in een lange jurk met een bloemmotief, en met lange mouwen. Ze zegt dan ook al vrij snel: "Ik voel me zo goed, zo alive, met al dat gezweet en zo." Het is inderdaad erg heet in de uitpuilende Barn. 

Alabama Shakes brengt verschroeiende garagerock/soul. Hun gitaren zijn snoeihard en worden ritmisch ondersteund door bas en drums, daarboven wordt af en toe nog een mooi orgelmelodietje uitgespreid. De muziek is rauw, maar vaak ook teder en subtiel. Zelfs de ooh's en yeah's van Howard krijgen daardoor bijna een diepere betekenis. Over haar stem raak je amper uitgepraat, superlatieven schieten tekort, er zit zoveel soul in en ze kan zowel de lagere als de erg hoge noten aan. Het publiek in de Barn is er wild van.

Howard bouwt van bij het begin een goede band op met dat publiek. Voor een prachtige versie van "Gimme all your love" zegt ze: "I love all of you" en je voelt dat ze het echt meent. Later in de set bedankt ze het Werchterpubliek ook voor de gastvrijheid. "Wij zijn zo ver weg van huis en jullie zijn zo gastvrij, daarvoor wil ik jullie oprecht bedanken." En in tegenstelling tot bij veel andere artiesten geloof je het van haar.

De eerste single uit het nieuwe album "Sound & color", het beklijvende "Don't wanna fight", zit in de tweede helft van de set. De muziek van deze band gaat door merg en been, soms zijn ze loeihard, maar even vaak gaan ze voor subtiele emotie. En wie voor de doorbraakhit "Hold on" gekomen was, is eraan voor de moeite. Die staat niet op de setlist. Howard liet trouwens al uitschijnen dat ze het niet leuk vindt dat mensen enkel voor die ene hit komen. Alabama Shakes heeft "Hold on" trouwens al lang niet meer nodig om een memorabel concert te spelen. Zo'n straffe, klassevol band zien we een volgende keer graag terug op het hoofdpodium.