Dode en 3 zwaargewonden bij busongeluk met Britse kinderen op E40

Bij het busongeluk op de E40 in Slijpe bij Middelkerke, in de richting van Jabbeke, zijn 1 dode en 3 zwaargewonden gevallen. Op de Britse bus zaten 34 kinderen, 6 volwassenen en 2 chauffeurs. Het dodelijke slachtoffer is een begeleider van de busmaatschappij. Bij de drie zwaargewonden zijn ook twee kinderen, maar zij zijn niet in levensgevaar. De meeste kinderen zijn intussen opnieuw thuis.

De schoolkinderen en hun begeleiders, uit Brentwood in het graafschap Essex, waren onderweg naar Phantasialand in Brühl, nabij Keulen. De groep zou oorspronkelijk gisteravond overnachten in Luik, maar het ongeluk heeft daar anders over beslist.

Op dit moment liggen nog altijd twee kinderen en één volwassene in het ziekenhuis. Zij raakten zwaargewond. De andere kinderen zijn intussen naar huis gekeerd.

"De veiligheidsdiensten hebben de directeur gecontacteerd. Die heeft dan de ouders verwittigd en enkele uren later waren er al een tiental ouders hier in Middelkerke om hun kinderen op te pikken. Zij deden soms ook een vriendje mee van hun eigen kind zodat na korte tijd al heel wat kinderen terug naar huis waren", zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele van Middelkerke. "De ouders van de kinderen die nu nog in het ziekenhuis liggen, zijn ook afgekomen. Zij blijven bij hun kind."

"Bus week met volle snelheid van rijstrook af"

Volgens ooggetuigen week de bus met volle snelheid van zijn rijstrook af, ging door de vangrail, reed tegen een brugpijler en belandde daarna op zijn zijde in de gracht. Mogelijk was er eerst een kleine brand aan de motor.

In de bus, eigendom van een bedrijf uit Lisburn, nabij Belfast in Noord-Ierland, zaten 34 kinderen tussen 10 en 12 jaar samen met 6 begeleiders en 2 chauffeurs. De bus was ingehuurd door NST, een organisatie die groepsreizen voor scholen en organisaties organiseert. De chauffeurs van de bus waren afkomstig uit Noord-Ierland.

Medisch interventieplan

Na het ongeluk werd het medisch interventieplan afgekondigd. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse. Verscheidene inzittenden zaten een tijdlang gekneld. De drie zwaargewonden en 15 lichtgewonden werden naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

De andere inzittenden, die niet gewond raakten, werden in een zaaltje in Middelkerke opgevangen. Per twee kinderen werd ook één maatschappelijk werker ingezet om hen te begeleiden.

Oorzaak?

Brandweercommandant Frank Ureel werpt een mogelijke reden op voor het beperkte aantal slachtoffers. "De eerste twee rijen van de bus waren vrij, mogelijk heeft dat een rol gespeeld. De oorzaak van het ongeval kennen we niet. Er is een expert van het parket ter plaatse geweest, het is wachten op zijn conclusies."

Door het ongeval was de E40 lange tijd afgesloten in de richting van Jabbeke.

Noodnummer geopend

Familieleden van slachtoffers kunnen voor meer informatie terecht op het noodnummer +32 9 241 89 32.