Europese Commissie publiceert laatste voorstel "voor de transparantie"

In aanloop naar het aangekondigde Griekse referendum en "in het belang van de transparantie en ter informatie van het Griekse volk" heeft de Europese Commissie de laatste voorstellen aan Griekenland gepubliceerd die ze samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds hadden opgemaakt. "De gesprekken hierover waren nog lopende", onderstreept de Commissie.

De eurogroep besliste gisteren het hulpprogramma voor Griekenland niet te verlengen, nadat Athene een referendum had aangekondigd over het laatste voorstel van de schuldeisers. Dat voorstel was niet te nemen of te laten, maar was open voor verdere onderhandelingen, klonk het al bij de instellingen.

Het dagelijks bestuur van de Unie heeft het voorstel nu ook gepubliceerd, "in het belang van de transparantie" en "ter informatie van de Grieken". De tekst houdt rekening met de voorstellen van de Griekse autoriteiten van 8, 14, 22 en 25 juni en met de politieke en technische onderhandelingen van de voorbije week, luidt het.

Gesprekken nog lopende

De Europese Commissie beklemtoont dat de gesprekken over de tekst nog lopende waren. "Alle betrokken partijen waren in de veronderstelling dat deze vergadering van de eurogroep (gisteren, nvdr) een alomvattend akkoord moest opleveren voor Griekenland, dat niet alleen de af te spreken maatregelen zou omvat hebben, maar ook de toekomstige financieringsnoden en de houdbaarheid van de Griekse schuld."

Bovendien, zo merkt de Commissie nog op, zou het voorstel ook een pakket maatregelen van de Commissie omvat hebben om de groei en de jobcreatie aan te zwengelen. "35 miljard euro ligt nog te wachten aan subsidies om groei en banen te stimuleren", zo had Belgisch eurocommissaris Marianne Thyssen eerder op de dag ook al gezegd in "De zevende dag", om de Europese solidariteit en tegemoetkomingen te onderstrepen.

Het document kunt u hier bekijken.