Griekse banken blijven een week dicht

De Griekse banken blijven zes werkdagen dicht. Dat heeft de Griekse premier Tsipras aangekondigd. Ook de geldautomaten blijven een dag dicht en vanaf dinsdag kunnen de Grieken maar 60 euro per dag afhalen. De Europese Centrale Bank zet de noodsteun aan de Griekse banken voorlopig niet stop, maar verhoogt ze ook niet.

De Griekse banken staan onder zware druk omdat de Grieken massaal hun geld afhalen. Tot nu toe bleven die banken overeind met noodkredieten van de ECB.Maar zaterdag sprongen de politieke onderhandelingen over de Griekse kwestie af en volgens verschillende bronnen was de ECB mogelijk van plan om -door het aflopen van het hulpprogramma van de eurolanden- ook een einde te maken aan de bankensteun.

Maar zover is het dus niet gekomen. De ECB besliste om de noodsteun niet stop te zetten en die op het niveau van vrijdag te behouden, zo'n 90 miljard euro. De noodsteun blijft dus behouden, maar wordt ook niet opgetrokken. En net dat is wat Griekenland de afgelopen dagen vroeg.

Banken dicht

De 25-koppige raad van bestuur van de ECB zei nauw samen te werken met de Griekse centrale bank om de financiële stabiliteit te verzekeren. "De Griekse centrale bank zal alle nodige maatregelen nemen om de financiële stabiliteit van de Griekse burgers te verzekeren in moeilijke omstandigheden", zei Yannis Stournaras, gouverneur van de Griekse centrale bank, in een persbericht.

De Griekse regering kwam gisteren ook bijeen om te kijken welke maatregelen genomen moeten worden. Na afloop zei premier Tsipras dat de banken vandaag dicht blijven. Op aangeven van zijn "Financiële Veiligheidsraad" zullen de banken zelfs zes werkdagen gesloten blijven, dus tot na het referendum.

Er komen ook strenge beperkingen op het afhalen van geld. De automaten blijven gesloten en vanaf dinsdag zullen de Grieken maar 60 euro per dag mogen opnemen. Die beperking geldt wel niet voor buitenlandse toeristen. Ook de Griekse beurs is morgen gesloten.

Herbekijken?

De ECB benadrukte evenwel dat het besluit over de noodsteun opnieuw onder de loep kan worden genomen als dat noodzakelijk is. De organisatie houdt "de mogelijke implicaties voor haar lijn van monetair beleid" naar eigen zeggen dan ook nauwgezet in de gaten.