Griekse parlement stemt in met referendum

Het parlement in Athene heeft vanmorgen vroeg de motie goedgekeurd voor een referendum op 5 juli over de voorwaarden voor hervorming in het internationale hulpprogramma. Het voorstel werd goedgekeurd door 178 parlementsleden, er waren ook 120 nee-stemmen. Premier Tsipras heeft de Grieken opgeroepen om nee te stemmen.

Vóór de stemming had de Griekse premier Alexis Tsipras nog een toespraak voor het parlement gehouden. Hij liet verstaan dat hij ervan overtuigd is "dat het Griekse volk "een grote neen" zal zeggen tegen het ultimatum" van de internationale instellingen.

"Het referendum zal doorgaan, of de partners dat nu willen of niet", zei Tsipras en hij beklemtoonde dat niemand Griekenland uit de eurozone zal kunnen dwingen.

De Griekse regering is het niet eens met de hervormingen die de internationale instellingen willen opleggen, als voorwaarden voor een nieuw reddingsplan. Volgens de Griekse regering gaat het om asociale besparingsplannen die zullen zorgen voor een krimp van de economie.

Ineenstorting banken dreigt

De vraag is of het veel zin heeft om een referendum te houden over het nieuwe voorstel van de schuldeisers en de zware besparingen die eraan vasthingen. Als reactie op de verrassende Griekse demarche beslisten de Europese ministers van Financiën gisteren om het hulpprogramma -dat normaal gezien nog liep tot dinsdagavond 30 juni- al zeker niet te verlengen.

Daardoor kan Griekenland dinsdag zijn lening van anderhalf miljard euro niet terugbetalen aan het IMF en dreigt het failliet te gaan.

Het land blijft voorlopig wel in de eurozone. De Europese ministers van Financiën benadrukten gisteren dat ze dat ook uitdrukkelijk wensen. Later vandaag komt de Europese Centrale Bank bijeen over Griekenland. Doordat massaal veel Grieken nu hun geld afhalen dreigen de Griekse banken als kaartenhuisjes ineen te stuiken.