Leuvenaar is beste biertapper ter wereld

De Leuvenaar Jan Vandenplas heeft in het Britse Wimbledon het officieuze wereldkampioenschap biertappen gewonnen. Hij versloeg zijn Nieuw-Zeelandse tegenstander Lori Wallace in de finale. Het is al voor het derde jaar op rij dat de tapperswedstrijd - officieel de "Stella Artois World Draught Master" - gewonnen wordt door een Belg.

Vandenplas veroverde begin deze maand nog de titel van Belgisch kampioen biertappen waardoor hij ons land gisteren in de finale in Wimbledon kon vertegenwoordigen.

Aan het WK namen 21 kandidaten deel. De deelnemers moesten aantonen dat ze het schenkritueel - van het tappen van het bier tot de bediening aan tafel - perfect beheersen. Uiteindelijk waren de juryleden van oordeel dat de 24-jarige Vandenplas, barman in het Leuvense café "Louvain Louvain", de verschillende stappen het best onder de knie had.

De twee vorige edities werden gewonnen door onze landgenoten Marjolein Geuens en Allaine Schaiko op de erelijst op. Het is overigens al de negende keer dat de wedstrijd gewonnen wordt door een Belgische deelnemer.