Protestmars tegen terreur in Sousse

In de Tunesische badstad hebben gisterenavond enkele honderden mensen deelgenomen aan een optocht om hun afschuw uit te drukken over de aanslag van vrijdag die aan 38 mensen, vooral toeristen, het leven kostte. "Dit is niet hoe Tunesië is", klonk het.

De manifestanten benadrukten dat de dader van de aanslag niet representatief is voor de rest van de bevolking. "Tunesië is zeer Europees, seculier bijna, en net een schoolvoorbeeld voor de islam", klonk het keer op keer. De deelnemers aan de mars drukten ook hun steun uit aan de ordediensten die de terreur bestrijden.

Ook in Parijs en in de Tunesische hoofdstad Tunis werd gedemonstreerd tegen het terrorisme. In Tunis vielen in maart nog 22 doden bij een gewapende aanval tegen het Bardo-museum.

Toeristen verlaten Tunesië in groten getale

Duizenden toeristen hebben Tunesië intussen al verlaten. Op de luchthaven van Zaventem kwam gisterenavond laat nog een vliegtuig met toeristen uit Sousse aan. Voor wie dat wilde, was er ook psychologische opvang.

"Onze bedoeling is om die mensen op te vangen, om te luisteren naar hun verhaal, tips te geven over hoe zij daarmee kunnen omgaan, en op die manier te helpen bij het verwerken van zo'n traumatische ervaring", zegt woordvoerster An Luyten van het Rode Kruis.

Bij de aanslag in Sousse kwamen 38 mensen om het leven, vooral Britse toeristen, maar ook één Belgische vrouw. Zij overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Volgens het Tunesische ministerie van Gezondheid zijn er op dit ogenblik al 17 slachtoffers geïdentificeerd, onder wie 15 Britten.

Op het moment van de aanslag waren er bijna 20.000 Britten met een touroperator met vakantie in Tunesië, nog eens heel wat anderen reisden er individueel rond. Ook zij keren nu massaal terug naar huis. Scotland Yard heeft, net als de Belgische politie, speurders ter plekke gestuurd om de lokale politie te helpen bij haar onderzoek.