Turkse politie zet waterkanon in tegen Gay Pride in Istanbul

De Turkse oproerpolitie heeft de menigte die voor de Gay Pride in Istanbul was samengekomen, uiteengedreven met waterkanonnen en rubberen kogels. Dat hebben persagentschappen Reuters en AFP ter plaatse vastgesteld.

Volgens ooggetuigen probeerde de Turkse politie al voor de start van de optocht de toegang tot het Taksimplein af te zetten. Daar vonden twee jaar geleden grote anti-­regeringsdemonstraties plaats.

Waarom de politie de menigte met zulke grote middelen uiteen dreef, is nog niet duidelijk. De organisatoren hadden naar eigen zeggen geen toelating gekregen voor de optocht van dit jaar, omdat die midden in de vastenmaand ramadan viel. Nochtans was dat vorig jaar ook het geval en toen is de optocht wel mogen en kunnen doorgaan.

Op sociale media wordt intussen verbolgen gereageerd op de actie van de oproerpolitie. Ook Lady Gaga veroordeelde het zware optreden van de politie.