Verdachte aanslag Lyon bekent moord op zijn baas

Yassin Salih, de verdachte van de vermoedelijk jihadistisch aanslag vrijdag in Saint Quentin-Fallavier nabij Lyon, heeft aan zijn ondervragers bekend dat hij zijn werkgever Herve Cornara vermoord heeft op een parkeerterrein vooraleer hij naar de gasfabriek trok om er een explosie te veroorzaken. Dat meldt een bron dichtbij het onderzoek.

Politieagenten troffen het onthoofde lichaam na de ontploffing aan naast het hekken van het fabrieksterrein. Het hoofd van het 54-jarige slachtoffer was in een doek met Arabische inscripties gewikkeld en aan het hek opgehangen.

Salih reed na de moord op zijn werkgever naar de gasfabriek waar hij enkele gasflessen aanreed waardoor er een ontploffing ontstond. Daarbij vielen twee lichtgewonden. De verdachte was bij aankomst van de brandweer nog op het terrein aanwezig. De brandweerlui hielden hem in bedwang tot hij door de politie kon worden ingerekend.

Selfie

Salih wordt normaal gezien vandaag nog overgebracht naar de hoofdzetel van de Franse antiterrorismediensten nabij Parijs. Daar zal hij voort ondervraagd worden.

De 35-jarige man uit Saint Priest nabij Lyon zit momenteel nog in voorhechtenis in Lyon. Na de aanslag weigerde hij elk commentaar maar gisterenavond is Salih toch beginnen praten. Eerder raakte bekend dat hij na de onthoofding een selfie van zichzelf met het hoofd van zijn slachtoffer stuurde naar een Canadees nummer.

Wie achter dat nummer zit, is niet duidelijk. De Canadese autoriteiten werken samen met de Franse politie om dat te achterhalen. De Franse speurders proberen ook te achterhalen of Salih banden had met Syrië en al dan niet teruggekeerde Syriëstrijders.

Intussen zijn de eerste resultaten van de autopsie van het slachtoffer bekend maar die hebben niet kunnen aantonen of Cornara nog in leven was toen hij werd onthoofd. Dat moet bijkomend onderzoek nu uitwijzen.

Salih die werkte als chauffeur was geen onbekende voor de Franse veiligheidsdiensten. Hij zou begin jaren 2000 geradicaliseerd zijn na contact met een man die ervan verdacht wordt achter enkele aanslagen in Indonesië te zitten. Zijn doen en laten werd tussen 2006 en 2008 en tussen 2011 en 2014 van nabij gevolgd. Samen met hem zijn ook zijn vrouw en zijn zus opgepakt.

In tegenstelling tot de aanslag in de Tunesische badplaats Sousse en die tegen een sjiitische moskee in Koeweit is deze aanslag niet opgeëist door IS.